La venda de vehicles registra les millors dades des d’abans de la crisi del 2008

Amb l’excepció dels industrials, les matriculacions viuen un moment molt dolç: cal remuntar-se al 2007 per trobar una dada d’operacions superior a les 3.550 registrades entre gener i setembre

Motocicletes exposades a un concessionari.
Motocicletes exposades a un concessionari.

Els concessionaris del país viuen un moment molt dolç. En el seu cas, la sortida de la pandèmia ha estat molt positiva, malgrat les dificultats d’abastiment. Les xifres de matriculacions són les més elevades dels darrers anys: més de 3.500 en els tres primers trimestres de l’any. L’única taca negra es continua vivint, com des que va esclatar la crisi sanitària, amb els vehicles industrials, encara per sota de les dades del 2019. Malgrat aquest punt negre, les dades, en global, són les millors per al sector des del 2007.

El setembre va tornar a ser bo per al sector. Es van matricular, segons les dades fetes públiques des del departament d’Estadística, 360 vehicles. La dada no només millora, amb certa lògica, la del 2021 (320), sinó que supera la del 2019 (338), previ a la pandèmia. Pel que fa a la tipologia, segueix la bona marxa dels turismes (240) i, especialment, de les motocicletes i ciclomotors (82). Pel que fa als industrials, s’iguala la xifra d’ara fa tres anys (30) i caldrà veure si és un símptoma de la recuperació de la normalitat també en aquest àmbit.

Turismes i vehcles de dues rodes han assolit xifres rècords de vendes en els darrers quinze anys; en canvi, els industrials encara pateixen les conseqüències de la pandèmia entre les empreses

Des del gener, al país s’han tancat 3.550 operacions de venda. La dada suposa un increment del 8,6% en comparació a l’any passat, però també està per sobre de la del 2019 (+6,6%). De fet, és la més elevada dels darrers anys. Cal remuntar-se al 2007 per tenir una xifra superior en aquest període de temps. És a dir, abans de la crisi provocada per l’esclat de la bombolla immobiliària. Llavors, es van matricular un total de 3.647 vehicles.

I, de fet, el que fa que no calgui anar més enrere és l’àmbit industrial encara no ha arrencat del tot. En canvi, turismes i vehicles de dues rodes també ja s’apropen molt a les xifres d’aquell any. Entre gener i setembre d’enguany s’han matriculat 2.337 cotxes, el que representa un 3,9% més que el 2021 i un 3,5% que el 2019. Si es busca la dada del 2017, va ser de 2.361 vendes.

Pel que fa a motocicletes i ciclomotors, en els tres primers trimestres del 2022 s’han tancat 851 operacions. El sector continua amb molt bones xifres (un 22,8% més que el 2021 i encara més per sobre que el 2019, un 31%). I, de fet, també per sobre de les 800 matriculades en el mateix període del 2007.

La taca, com s’ha dit, segueix sent el vehicle industrial, com ara camions i camionetes. Segueix una lenta millora, però les xifres encara estan per sota de les d’abans de la pandèmia. Les 242 operacions tancades fins a 30 de setembre suposen un 4,8% més que el mateix període del 2021 però encara queden lluny de les 301 del 2019. Un 20% menys. Caldrà veure si la millora del setembre té continuïtat a partir d’ara per comprovar si s pot parlar en poc temps de recuperació completa.

Queda clar, doncs, que els concessionaris han superat amb bona nota no només la pandèmia sinó també una altra amenaça que planava sobre el sector: les dificultats d’abastiment. Per ara, almenys pel que fa a vehicles de dues rodes i turismes, no sembla que aquests problemes hagin frenat les vendes.

Les dades, lògicament, es valoren molt positivament des de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA). “És un reflex de l’activitat econòmica del país, de com s’ha recuperat a nivell global. Som un gra més que col·labora i estem contents per a part que ens toca”, ha comentat el seu president, Carles Sansa, que té clar que continuar enfilant les dades serà més complicat. “Ens agradaria, però tenim la mida de país que tenim”.

De cara al futur, admet que pot inquietar l’afectació que puguin tenir certs indicadors econòmics, com ara la pujada dels tipus d’interès. “Anirà molt lligat també a com evolucionin els preus i els salaris”, ha apuntat. També ha recordat que encara es pateix “una falta de disponibilitat” amb la qual “hem après a conviure”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending