Els concessionaris demanen a Govern que ampliï la dotació ja esgotada del pla Engega

Les dades de matriculacions al setembre evidencien el bon comportament des del desconfinament del mercat de cotxes i motocicletes, a la vegada que es confirma que el sector més afectat és el dels vehicles industrials

Un cotxe elèctric al costat d'un carregador.
Un cotxe elèctric al costat d'un carregador. FEDA

Els concessionaris de venda de vehicles continuen, a poc a poc, recuperant-se dels mesos de confinament. Les dades són especialment esperançadores amb la venda de motocicletes i ciclomotors, que malgrat el tancament entre març i juny, gairebé s’apropen a les del 2019. En canvi, l’àmbit on més dur ha colpejat el coronavirus continua sent el dels vehicles industrials. Pel que fa als turismes, es manté un ritme bo, amb el suport d’un pla Engega que ja ha esgotat la dotació de 500.000 euros, tot i que el sector ha demanat a Govern que intenti ampliar-lo pel que resta d’any.

El departament d’Estadística ha donat a conèixer les dades de matriculacions del setembre. Pel que fa als turismes, són gairebé idèntiques a les de fa un any. Tot just dos menys: 244 el 2019 per les de 242 del mes passat. És a dir, es manté la tendència positiva des que es va permetre la reobertura dels concessionaris.

Els 500.000 euros de dotació s'han esgotat i ara Govern, almenys així s'ha transmès al sector, busca fons a altres partides per veure si es pot allargar fins a finals d'any

Pel que fa a l’acumulat durant l’any, els 1.674 cotxes matriculats enguany suposen un 25,8% que els 2.256 del 2019. Una dada lògica si es té en compte el temps que els establiments van romandre tancats.

El president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa, valora positivament les dades, que mantenen “una tònica continuista que no és del tot dolenta”. Al seu entendre, pel que fa als turismes, “s’ha fet una bona feina arrel també del pla Engega, fins que es va exhaurir la dotació”. Aquesta, recorda, era de 500.000 euros. Des del sector s’ha demanat a Govern que intenti mantenir viu el programa en els mesos finals de l’any. “Ens han dit que intentaramnmirar si es pot rescatar alguna cosa del pressupost per incrementar la dotació. Fins ara no hi ha ni un sí ni un no”, indica Sansa.

Setembre ha estat, a més, especialment positiu pel que fa a la matriculacions de motocicletes. Han estat 77, per les 55 de fa un any. És a dir, un increment del 40%. Aquest bon comportament fa que, amb comparació a l’any passat, sigui dels tres àmbits el que presenta una davallada més atenuada. Fins ara, s’han matriculat 605 vehicles d’aquest tipus, pel 647 del 2019. És a dir, tot just un 6,5% de caiguda.

El comportament de la venda de motocicletes és molt bo, entre altres motius perquè hi ha gent que ha preferit evitar anar en bus i ha optat per les dues rodes

Aquest bon comportament té, a l’entendre de Sansa, un doble motiu. Per un costat el fet que “hi ha una bona part del país que torna a estar aixecat per obres” i, per tant, és més fàcil moure’s amb motocicleta. També entén que “hi ha gent que, fins ara, anava en bus i ara ha preferit canviar” per evitar el risc de contagi que, consideren, existeix al transport públic.

En canvi, els vehicles industrials segueixen sent els més tocats per la crisi. I això que, al setembre, les dades es van igualar. 31 matriculacions, les mateixes que el 2019. Tot i això, l’acumulat entre gener i setembre presenta una davallada de vendes de gairebé el 37%: 190 matriculacions per les 301 de l’exercici anterior.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending