La venda de cotxes segueix recuperant-se mentre es manté l’ensorrament de la de vehicles industrials

Octubre es va tancar amb un 5% més de matriculacions de turismes que el mateix mes del 2019 mentre que les de camions i camionetes tot just van ser un terç, demostrant els problemes postconfinament d’aquest sector

Clients en un concessionari de vehicles.
Clients en un concessionari de vehicles. ARXIU

Els concessionaris segueixen vivint dues realitats diferents en funció del tipus de vehicle al qual s’hi dediquen. Així, les dades de venda de turismes continuen evolucionant de forma positiva, amb un increment del 5,3% durant el mes passat en comparació amb l’octubre del 2019. En canvi, i segurament motivat pels dubtes que planes sobre moltes empreses, les operacions amb camions i camionetes, els vehicles de tipus industrial, segueixen desplomant-se.

Així ho reflecteixen les dades de matriculacions fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística. Així, pel que fa als cotxes, es van tancar fins a 298 operacions, 15 més que les 283 del mateix més de l’any passat. Això suposa un 5,3% més.

Les motocicletes són el sector que millor aguanta un any complicat, amb només una davallada del 6% de les matriculacions

Pel que fa a tot el 2020, el total de turismes matriculats ascendeix a 1.971. Això representa un 22,4% menys que entre gener i octubre del 2019 (2.539). De fet, és una davallada que s’adequa al mateix temps que els concessionaris, igual que la gran majoria de comerços del país, van romandre tancats entre març i juny, els mesos del confinament.

Des de l’Associació d’Importadors de Vehicles, el seu president, Carles Sansa, es mostra satisfet perquè, almenys amb aquesta tipologia “quedaran bastant a prop” de l’objectiu que s’havien marcat després del confinament: “igualar i compensar el temps que vam estar tancats”. Entén, per una banda, que “hi ha un perfil de client al qual potser la crisi no l’afecta tant” i, per l’altra, el fet que “hi ha molta gent que ja no veu el transport públic com a una opció”.

Tot i això, sí que admet que les bones dades poden canviar al nombre, després de les mesures restrictives impulsades a Catalunya i França. “Si l’haguéssim tingut abans, probablement les xifres no seran les mateixes. La previsió és que aquest mes baixaran, ja que, si no pots anar enlloc, per què vols un cotxe nou”.

Els vehicles industrials acumulen una dadavallada de venda del 40% perquè depenen de moltes empreses vinculades a la restauració o el comerç i també afecta la davallada de les importacions

L’evolució de la venda de cotxes, però, és diametralment oposada a la situació dels vehicles industrials. Els establiments que se centren en la venda de camions i camionetes han viscut un altre mes negre, mantenint la tònica negativa des de la reobertura. Tot just se n’han pogut matricular 21, el que suposa poc menys d’un terç dels 60 d’octubre del 2019. Pel que fa a l’acumulat de tot l’any, la davallada és del 41,6%: 211 vehicles venuts el 2020 pels 361 de l’any passat.

Sansa apunta que “hi ha molt negoci vinculat a restauració o comerç” que sol ser el principal client d’aquests vehicles i que, davant els dubtes que genera la situació actual, “ara es manté frenada la venda d’aquesta tipologia”. També apunta que “veient la caiguda d’importacions, els camions serà on hi haurà hagut la gran caiguda”.

Pel que fa a les motocicletes i ciclomotors, són la tipologia que millors dades registren enguany. A l’octubre han mantingut una estabilitat en comparació al 2019, amb 65 matriculacions per les 66 d’un any abans. I, pel que fa a les vendes acumulades de tot l’any, la reducció d’operacions és només del 6%: 670 matriculacions per les 713 de l’exercici anterior.

Al seu entendre, amb aquests vehicles, que sol tenir el punt àlgid de vendes durant la primavera, just quan es va produir el confinament, “hem recuperat el trimestre més fort”. Tot i això, avisa que les xifres dels propers mesos aniran a la baixa perquè “aquesta temporada ja s’ha acabat”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending