Terceravia alerta que ciutadans i empreses poden recórrer la Llei de mesures pel poder adquisitiu

La formació presenta recurs per l’admissió per la via d’extrema urgència del projecte legislatiu, que només ha rebut els vots favorables de la majoria i l’abstenció d’un PS que retreu que no toqui l’accés a l’habitatge

Els parlamentaris de Terceravia.
Els parlamentaris de Terceravia. TERCERAVIA

La llei de mesures pel poder adquisitiu de la població ha tirat endavant al Consell General. Ho ha fet, però, només amb el suport dels grups de la majoria. Ni socialdemòcrates ni Terceravia hi ha donat suport. De fet, aquesta darrera formació ha anunciat que ha presentat recurs contra la decisió de tramitar el projecte legislatiu pel tràmit d’extrema urgència. Fins i tot, ha alertat que aquesta situació pot provocar en el futur accions jurídiques contra les seves disposicions tant per part de ciutadans com per part d’empresaris.

Així, només començar la seva intervenció en el debat del text, el líder de Terceravia, Josep Pintat, ha anunciat la decisió de presentar un recurs contra el procediment pel qual s’ha tramitat la llei. I ha posat sobre la taula dos motius. El primer, “que no hi ha prou argumentació” per justificar aquesta fórmula. El segon, que “falta documentació”. Entre aquesta ha citat un informe preceptiu del Consell Econòmic i Social.

Gallardo ha defensat que les mesures “ajudaran ciutadans i empresaris” i deixa clar que no es tanquen en banda a aprovar-ne de noves si són necessàries

I aquesta situació, ha alertat, no és intranscendent. Genera, al seu entendre, inseguretat jurídica. “Pot dur a un seguit de recursos judicials per part dels ciutadans i de les empreses”, ha advertit el parlamentari lauredià. A la vegada, també ha denunciat que “s’han vulnerat els nostres drets com a consellers generals”. Davant tot això, la formació ha optat per votar en contra del text.

Des del PS, en canvi, s’ha optat per l’abstenció. El seu líder, Pere López, ha argumentat la decisió pel fet que el projecte legislatiu no aborda un punt clau com és l’habitatge. “És impossible parlar del poder adquisitiu de les famílies sense fer-ho de l’element que més el condiciona: l’accés a un pis”, ha indicat. La formació també s’ha mostrat crítica amb el que consideren “manca de diàleg” per part de Govern.

I és que, ha apuntat López, no s’ha tingut, al seu entendre, ni amb el PS -“no hem tingut respostes ni hem pogut debatre al voltant de les nostres aportacions”, ha comentat- ni amb patronal ni sindicats. “No van acceptar gairebé cap proposta”, ha recordat. També ha lamentat que “la seva política és la d’anar fent pedaços cada sis mesos”.

Des de l’executiu, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha estat l’encarregat de defensar la llei, davant l’absència per coronavirus del cap de Govern, Xavier Espot. I ha apuntat que “són mesures que ajuden ciutadans i empresaris” i ha avançat que, si cal, “ens reservem la possibilitat d’impulsar-ne de noves”. De fet, als grups de l’oposició els ha retret que “han evitat parlar del fons i de l’efecte positiu que tindrà”.

Per part dels grups de la majoria, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha emprat la ironia. En la seva intervenció, ha recordat els articles i disposicions del projecte legislatiu, com ara l’increment dels salaris o de les pensions. I, una per una, ha remarcat que Terceravia “hi vota encontra” i el PS “s’hi abstindrà”.

Comentaris (1)

Trending