Si la davallada de les importacions del juliol es manté el que resta d’any el PIB caurà un 24,6%

Només un creixement sostingut del que s’importa de fora de l’ordre del 10% permetria que la caiguda de l’economia fos només d’entre el 10 i l’11% com per ara calcula el Govern

El PIB permet saber el creixement (o decreixement) de l'economia.
El PIB permet saber el creixement (o decreixement) de l'economia. ARXIU

Si la caiguda que han sofert les importacions el mes de juliol respecte del mateix període de l’any passat continués mantenint-se els darrers cinc mesos de l’any, la davallada del producte interior brut (PIB), en certa manera de la riquesa que genera el país, se situaria per sobre del 24%, un percentatge molt superior a aquell amb que, almenys fins ara, treballa o preveu el Govern, que situa la reculada econòmica al tomb del 10 o l’11%.

Les xifres relatives al PIB surten a partir del càlcul de la demanda interna, que és la diferència entre el que s’importa i el que s’exporta, i que sobre el paper és el que es consumeix internament. La caiguda d’aquest indicador, la demanda interna, entre el gener i el juliol és del 29%. Especialment aguda va ser la reducció durant el segon trimestre d’aquest 2020, que engloba essencialment l’epicentre del confinament i, per tant, del tancament de fronteres. Llavors, la demanda interna va situar-se en un negatiu 51,3%.

Les importacions, que són una aproximació a l’activitat econòmica que hi haurà al Principat sobretot pel comportament que acabin tenint els visitants -si n’hi ha més o menys, i si consumeixen més o menys- s’han reduït ostensiblement durant el període indicat. La reculada percentual és en tots els casos lleugerament inferior a la caiguda de la demanda interna. Durant el temps de confinament, les importacions es van reduir pràcticament a la meitat. La caiguda va ser del 49,5%. El juliol, la reducció s’ha situat al tomb del 14%, per sobre de la caiguda que van experimentar les importacions el primer trimestre (11,85%).

importacions
 

Si d’agost a desembre hi hagués una caiguda mitjana de les importacions de l’ordre del 14% com hi ha hagut el juliol, l’economia andorrana acabaria el 2020 fent importacions per valor de 1.055 milions d’euros, lluny dels 1.377 milions que es van importar l’any passat. Tot plegat situaria el PIB del país al tomb dels 2.132,9 milions d’euros, quedant-se un 24,6% per sota dels 2.829 milions d’euros que la riquesa andorrana va assolir el 2019. Si el comportament de les importacions fos lleugerament millor que al juliol, i la davallada de mitjana en els darrers cinc mesos de l’any fos de només el 10%, la caiguda del PIB quedaria en un 21%, aproximadament.

La crisi sanitària ha afectat, evidentment, la demanda interna.

Relacionat

El consum intern del primer semestre de l’any situa la caiguda del PIB entre el 14% i el 20%

Per ara, i sempre pendents de possibles modificacions, així ho ha dit en nombroses ocasions el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, l’administració central treballa amb una previsió de caiguda del PIB per aquest 2020 d’entre el 10 i l’11%. Per arribar a aquesta xifra caldria no només frenar la davallada d’importacions que hi ha hagut en els primer set mesos de l’any sinó que entre agost i desembre, de mitjana, hi hagués un increment de l’ordre del 10%, una situació que ara per ara sempre molt difícil d’assolir.

Comentaris (4)

Trending