El sector del transport acusa el Govern “d’arbitrarietat” i nega que busqui proteccionisme

L’Associació de Transports Públics de Viatgers ha tornat a denunciar irregularitats en l’autorització de les línies a la Seu i Lleida a Hife i Autocars Andorra 2011, considerant que les companyies que ja les operen podrien fer el servei i demanen criteris públics i objectius en el procés

Representants de l'Associació de Transports de Viatgers
Representants de l'Associació de Transports de Viatgers ATVA

L’Associació de Transports Públics de Viatgers d’Andorra (ATVA) ha tornat a posar de manifest les irregularitats, que creuen, hi ha hagut per part del Govern a l’hora d’autoritzar les línies d’Andorra amb la Seu d’Urgell i Lleida a les companyies Hife i Autocars Andorra 2011. Consideren que l’executiu ha actuat arbitràriament, tenint en compte que la millor solució, al seu parer, hagués estat consultar a les empreses que ja les operen si ho podien assumir. En tot cas, deixen clar que la protesta en cap cas és per demanar “proteccionisme”, i no descarten la via judicial.

L’entitat va enviar ahir una carta al departament de Transports mostrant la seva disconformitat per com s’havia produït l’autorització de la línia d’Andorra a la Seu d’Urgell i a Lleida a Hife, i a Autocars Andorra 2011. El gerent, Iago Andreu, ha recordat que la companyia amb seu a Tortosa encara no ha rebut el beneplàcit per part d’Espanya tractant-se d’una línia internacional i considera que l’executiu “ha actuat amb arbitrarietat en lloc d’emprar la discrecionalitat, tenint en compte que les autoritzacions no es donen en 48 hores”. Considera que “hi ha hagut irregularitats perquè les companyies saben que hi ha unes formalitats i s’han de complir uns requisits”.

L'ATVA creu que la millor solució hauria estat preguntar a les companyies que també operen aquestes línies si podien fer tot el servei

Critica que des del Govern se’ls vengués com una solució d’urgència tenint en compte que ja hi ha companyies que operen aquestes línies. De fet, Camino Bus és la que també fa la línia Andorra-La Seu d’Urgell i ha tornat a posar en relleu que des de l’empresa es va dir que podien assumir tot el servei. En el cas de Lleida n’hi ha dues: Andbús i Alsa. Per aquest motiu, creu que “la millor solució hauria estat preguntar primer a les operadores”. “Enteníem que dilluns o dimarts s’hauria pogut revocar l’autorització, però no s’ha fet”, exposa Andreu. Això diu, “ha estat la gota que ha fet vessar el vas i no podem continuar així” i reclama al nou Govern que els processos d’autoritzacions es facin amb criteris públics.

SERVEIS DISCRECIONALS

També ha exposat els indicis que hi podria haver sobre que Hife estigui fent serveis discrecionals al país. En aquest sentit, el gerent de l’ATVA recorda que “només ho poden fer vehicles amb matrícula andorrana” i que en cas que tingués un conveni amb Autocars Andorra 2011 i aquesta darrera no tingués flota suficient, tampoc ho podria fer perquè “Govern primer ha de preguntar a la resta d’operadors andorrans si disposen de vehicles i en cas negatiu llavors sí que es podria autoritzar com ha passat aquest hivern”.

Un vehicle d'Hife per Bonaventura Armengol.

Relacionat

Autocars Andorra i Hife tenen autoritzades les línies de la Seu i Lleida fins al 31 de juliol

D’altra banda, si es confirmen les sospites que darrere d’Autocars Andorra 2011 hi hagi antics dirigents de Montmantell, Iago Andreu, manifesta que “és un element més que hauria de portar al departament de Transports a corregir això com més aviat millor”. En aquest sentit, tal com fonts d’alguna de les companyies van avançar a l’Altaveu, no descarten emprendre accions legals.

L’associació el que ha volgut deixar clar que “en cap cas reclamem proteccionisme perquè hi hagi una empresa estrangera”. Iago Andreu ha recordat que hi ha acords entre empreses andorranes i estrangeres i remarca que “estem acostumats a treballar amb operadors internacionals”. El que volen, diu, és que les coses es facin bé i ha conclòs dient que no se si la millor manera de garantir la seguretat dels usuaris és autoritzar una empresa que no té l’autorització a Espanya per aquestes línies”.

Comentaris (5)

Trending