El sector dels apartaments confirma que porta la moratòria de llicències al TC

L’acord és total dins la patronal i la demanda a Batllia per demanar un incident de constitucionalitat es presentarà en els pròxims dies, a l’espera també de la publicació de la Llei al BOPA

Interior d'un apartament a Ordino.
Interior d'un apartament a Ordino. ARXIU

Com a mínim per un cantó -caldrà veure si també per altres-, la Llei que estipula, per un costat, una aturada a la construcció i, per l’altra, una moratòria a les noves llicències d’apartaments turístics acabarà al Constitucional. Els primers a confirmar la decisió de dur el text a l’organisme han estat els operadors d’aquests allotjaments. La patronal ha tancat un acord consensuat que es plasmarà en els pròxims dies amb una acció davant la Justícia.

Més concretament, la idea és demanar a la Batllia que es presenti un incident de constitucionalitat. És a dir, li demanen que faci la consulta al TC sobre si el text vulnera drets fonamentals. La decisió estava força avançada i, tal com va avançar Altaveu, la demanda estava ja preparada. Faltava l’acord de tots els membres de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT). Ara ja es té i, com es volia, per unanimitat.

Un apartament turístic.

Relacionat

Recurs enllestit del sector dels apartaments turístics contra la moratòria de noves llicències

Hi ha, principalment, dos punts que guinyolen al sector. El primer, el fet que la moratòria afecti tots els apartaments amb una única excepció. Si és que es concediran llicències si l’allotjament acaba sent de categoria cinc estrelles. Per tant, es podria vulnerar, entenen, el principi d’igualtat.

El segon punt que ha indignat el sector -i que en alguns casos ha frustrat operacions de compravenda- és el fet que apartaments amb llicència que siguin venuts la perden. I, per tant, durant els dos anys següents, no la poden recuperar. Aquest aspecte, recorden des del sector, canvia radicalment les regles de joc marcades per la Llei General de l’Allotjament Turístic.

El recurs s’entrarà en els pròxims dies. Cal veure si s’espera o no que la llei estigui publicada al BOPA. De moment, el termini mínim perquè la sancionessin els dos Coprínceps ja s’ha complert (vuit dies). Així doncs, en qualsevol moment podria formalitzar-se aquest tràmit que significaria automàticament la seva entrada en vigor.

Comentaris

Trending