La recuperació econòmica i el superàvit del 2022 porten Standard&Poor’s a millorar la nota d’Andorra

L’agència d’avaluació incrementa el nivell de ràting del Principat i el situa en BBB+/A-2 amb perspectiva positiva

Standard&Poor’s ha emès un nou informe sobre Andorra aquest divendres.
Standard&Poor’s ha emès un nou informe sobre Andorra aquest divendres. ARXIU

La recuperació econòmica d’Andorra els darrers mesos -vist des de la perspectiva macroeconòmica nacional- tot i la crisi energètica i el fet que el Govern hagi tancat amb superàvit els comptes del 2022 han portat Standard&Poor’s a millorar la nota que atorga a Andorra. L’agència d’avaluació augmenta la qualificació del Principat i la situa en BBB+/A-2 amb perspectiva positiva. Aquesta millora de la perspectiva es dóna només 9 mesos després de la millora de nota que es va fer el mes de juliol de l'any passat.

La millora de la perspectiva es fonamenta, ja s’ha apuntat, en el retorn als superàvits fiscals després dels dèficits causats per la pandèmia i a la reducció contínua del deute sobre el PIB que esperen que es mantingui durant els anys 2023 a 2026, segons una comunicació oficial del Govern. Standard&Poor’s, en l'informe emès aquest divendres, ressalta també l'alta resiliència del creixement econòmic tot i els efectes adversos de la crisi energètica del darrer any, i les polítiques orientades a l'estabilitat macroeconòmica que han permès corregir certes vulnerabilitats.

En aquest sentit, destaquen el compromís del Govern a tirar endavant reformes estructurals com han estat el mecanisme de liquiditat d'emergència per al sector financer implementat d'acord amb les reserves internacionals i la reforma del sistema de pensions que ha de permetre la seva sostenibilitat a mitjà termini. Un altre dels aspectes rellevants és que la negociació de l'acord d'associació comportarà un alineament major del marc legal de regulació i supervisió del sistema financer cosa que revertirà en un reforçament de la resiliència del sector financer a Andorra.

Finalment, es destaca la millora de la producció de dades estadístiques que ha permès tenir dades més fiables sobre la posició exterior d'Andorra, dades que reflecteixen un alt superàvit recurrent en compte corrent i també destaquen la continuïtat futura en aquesta millora de producció de dades permetrà millorar la confiança en la fortalesa de la posició externa d'Andorra.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending