Els rebrots de coronavirus provoquen cancel·lacions en les reserves dels apartaments turístics

El sector veu amb preocupació com clients que havien llogat allotjaments per estades llargues les estan suspenent després de l’empitjorament de la situació sanitària a les zones de l’entorn

Apartaments turístics a Bordes d'Envalira. ARXIU

El sector dels apartaments turístics també està notant de forma important els efectes dels rebrots de coronavirus viscuts a Catalunya, tant a Lleida com especialment a Barcelona. La majoria d’empreses havien vist amb cert optimisme l’inici de la temporada d’estiu, amb nivells de reserves similars, fins i tot, al de campanyes anteriors. Les informacions sobre la complicació de la situació sanitària, però, han frenat aquest bon ritme i, fins i tot, ha provocat algunes anul·lacions.

Així ho explica a Altaveu Àlex Ruiz, president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT). “Fins fa uns dies, el nivell de reserves era bo; fins i tot similar al que teníem l’any passat”, recorda. En canvi, a partir dels rebrots viscuts a Lleida i a Barcelona, “ara costa més” i, el que és pitjor, hi ha clients que han anul·lat alguna de les que estaven fetes.

Des de l’AEAT s’assegura que, fins abans dels rebrots, les xifres d’ocupació eren similars a les de la passada campanya, però ara creix la inquietud en el sector

De fet, un fenomen que s’havia detectat era que moltes famílies demanen els apartaments per a estades llargues. En alguns casos, de fins a dues setmanes o més, fet que és molt positiu per al sector. I, justament, aquestes reserves són les que més afectades s’estan veient per les anul·lacions. “El rebrot ens està matant, just quan pensàvem que podia ser una temporada medianament bona i la gent estava contenta”, es lamenta des de l’entitat.

Malgrat això, entén que Andorra encara es considera “un lloc segur”, amb la possibilitat de “sortir a la muntanya i no creuar-se amb altra gent”. Per tant, encara es rep clientela, tot i que “les noves reserves que surten són molt d’última hora i per pocs dies”. Ruiz, que admet que “hi ha por” entre la clientela i, també, que és “lògic”.

Pel que fa als preus, des de l’AEAT s’assegura que, tret d’algunes excepcions, especialment centrades al Pas de la Casa, en línies generals els d’altres temporades estivals s’estan aconseguint mantenir. Tot i això, el president de l’associació recorda que se situen sempre a un 50% del que es pot cobrar a l’hivern. Així, per exemple, un pis d’una habitació pot sortir per entre 40 o 45 euros la nit i, un de dues, entre 55 i 60.

Ruiz té clar que el futur de la temporada d’estiu dependrà, essencialment, de com evolucioni la situació sanitària a les zones de l’entorn i que, per tant, poc es pot fer. “Anirà en funció del dia a dia. Si els rebrots van cap a dalt, nosaltres anirem cap a baix”, ha indicat.

Etiquetes: