La pujada dels tipus d’interès encarirà hipoteques i préstecs per a famílies i empreses

L’euríbor diari ja frega l’1,2% i això es traduirà en quotes més cares: 20 euros per cada 100.000 euros de crèdit per cada 25 punts d’increment

Les quotes hipotecàries, a l'alça.
Les quotes hipotecàries, a l'alça.

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquesta setmana el primer increment dels tipus d’interès en anys. I ha estat una pujada del 0,5, el doble de la que inicialment s’havia anunciat. L’objectiu és frenar una inflació desbocada -tot i que molts experts dubte que la mesura acabi sent realment eficaç en un context on el que marca és el preu d’un producte tan inelàstic com l’energia-. La mesura impactarà de forma important a la ciutadania, especialment aquells que tinguin hipoteca.

La decisió es va anunciar dijous, però no ha estat pas cap sorpresa. Així ho recorda el soci de Crowe Andorra Antoni Bisbal. “El més raonable era pensar que pujarien els tipus”, ha apuntat. De fet, un altre indicador clau en l’economia, l’euríbor, ja ho preveia com reflecteix el fet que en els darrers mesos hagi passat de ser negatiu a enfilar-se ja per sobre de l’1%.

També s’encarirà el finançament per a les empreses i per a les administracions; Govern i comuns hauran de pagar més interessos pel seu deute

Cal recordar que aquest indicador és el que s’associa a la gran majoria de préstecs hipotecaris. Hi ha, per una banda, el diferencial que aplica cada entitat i l’euríbor. Fins fa pocs mesos, això suposava que els interessos dels crèdits eren molt baixos. Ara, en canvi, i segons arribi la renovació anual, cada llar hipotecada veurà incrementar la quota que es paga.

Quant? Dependrà evidentment de les condicions de cada client. Però, de mitjana, Bisbal estima que “per cada 100.000 euros de préstec, 25 punts suposen 20 euros”. És evident, per tant, que l’afectació a les famílies serà important. De fet, és el que vol el BCE.

“Ells han de controlar la inflació. Per fer-ho, intentes limitar el consum, que hi hagi menys demanda. Pujar el tipus d’interès fa que es tingui menys renda disponible i, per tant, hi hagi menys demanda”, explica el soci de Crowe que, però, avisa que no serà pas un efecte immediat. Entre altres coses pel fet que “l’energia es continua pagant en divisa” i cal tenir en compte que, ara mateix, l’euro ha perdut valor enfront del dòlar.

“La inflació, malgrat la pujada de tipus, encara ens costarà poder-la controlar. I les mesures que s’han aplicat no seran immediates; trigarà, com a mínim, mig any a veure resultats”, assegura. Al seu entendre, l’IPC “seguirà sent elevada aquest any i el vinent cauria a la meitat”. Això suposaria, recorda, encara un 4%, xifra per sobre de la que seria recomanable segons els experts.

Aquesta setmana, l’euríbor diari s’ha enfilat de forma important, sobretot arran de l’anunci del BCE. Ja se situa en 1,164. La mitjana provisional de juliol, queda en 0,959. Tot fa pensar, però, que acabarà sent més elevada. I que els pròxims mesos encara podria anar més cap amunt. Mala notícia, doncs, per qui tingui una hipoteca a tipus variable.

El dubte és saber fins a on pot arribar aquest indicador. Bisbal té clar que anirà pujant. Entén, però, que sense arribar als nivells del 2007 o 2008, quan va superar el 5%. Al seu entendre, els tipus acabaran entre un 2 i un 2,5.

Altres economistes consultats per Altaveu també alerten que, hipoteques a banda, també es dificultarà, o com a mínim s’encarirà, l’accés als diners prestats als bancs. Tant per particulars com per a empreses. Els préstecs tindran, doncs, interessos més elevats.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending