Propietaris i sindicats es mostren molt crítics amb l’increment dels lloguers per raons oposades

Des de l’entorn de l’APBI es considera que la mesura decretada pel Govern és “injusta” mentre que l’USd’A creu que escauria una nova congelació

T

T. Solanelles / G. Pérez

Comentaris

Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer.
Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer. Altaveu

Disparitat de criteris sobre l’increment dictat pel Govern en relació als lloguers dels habitatges. Els propietaris se situen a un extrem i els sindicats, en l’altre. Els uns consideren que l’executiu comet una injustícia imposant uns augments que no permeten, com sí que es permetrà en altres sectors econòmics, repercutir tota la inflació. Els altres, en canvi, creuen que els arrendaments s’haurien de congelar una vegada més.

El sector immobiliari encara no té una posició ferma consensuada. Oficialment, ni els propietaris ni els gestors no han debatut les mesures anunciades pel Govern -5% d’increment permès a aquells lloguers que han estat prorrogats, 2% d’augment als que no han entrat encara en la dinàmica de pròrroga-, no obstant això, fonts properes a l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) consideren “injust” el posicionament governamental.

“Pot ser correcte limitar un increment de preus i no permetre que es traslladi tot l’IPC, però és injust quan aquesta limitació s’imposa només a un sector determinat de l’economia. Sembla que hi hagi ciutadans de primera i ciutadans de segona”, han afirmat les fonts consultades, que han deixat clar que malgrat que aquest parer pugui ser majoritari dins l’APBI no és consensuat i, per tant, tampoc és el posicionament oficial.

Però perquè s’entengui el raonament, han afegit les fonts consultades, “cal pensar que a un propietari, l’empresa que fa el manteniment de l’ascensor, per posar un exemple, podrà incrementar, i de fet ho farà, l’IPC al servei que presta. En canvi, els propietaris veuran limitat l’augment de preus que podran aplicar”. I encara hi han afegit que “certament, de propietaris que abusen n’hi ha, però són molt pocs. I sempre s’ha dit a l’administració que abans de res, vagin a cercar aquests que es passen de la ratlla”.

USD'A

De la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical (USd’A), Gabriel Ubach, ha estat extremadament crític amb l’anunci de fins a on ens permet apujar els lloguers a partir del gener. De fet, ha deixat clar que, al seu entendre, el que tocaria és una congelació vist que, actualment, “la diferència entre el poder adquisitiu de la major part de la ciutadania i el nivell de vida és brutal”.

Per això, des del sindicat s’alerta que permetre un increment d’un 2% o un 5%, en funció de si el contracte està ja en pròrroga o no, és, ras i curt, una mala idea. “Si no podem donar satisfacció a la pèrdua de poder adquisitiu però encara deixem pujar més les rendes dels pisos, fem la pilota encara més grossa”, ha alertat. Al seu entendre, “s’estan carregant tota la classe mitjana d’Andorra”.

Ubach ha carregat amb duresa contra el Govern. “No compartim l’anàlisi del senyor Espot. No estem en aquesta situació per culpa dels sindicats o la patronal, sinó per les polítiques neoliberals que fa molt temps que porten a terme”. Ara, lamenta, “no agafen un terme mig; només el que més els ha interessat”. Per això, ha insistit en la voluntat de convocar mobilitzacions: “Què ens queda contra un Govern que gira l’esquena a la majoria de la ciutadania i afavoreix només una classe alta? Només el dret a la pataleta i el pensem exercir”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending