Els productes frescos i els carburants continuen situant el cost de la vida pels núvols

Els preus, en general i de mitjana, eren aquest juny un 7,4% més elevats que els de fa un any; l’acumulat des del gener se situa en el 5,6%

Els productes frescos són dels que més noten l'encariment de preus.
Els productes frescos són dels que més noten l'encariment de preus. Toni Solanelles

Mentre l’any passat, al mes de juny els preus no van experimentar cap moviment, enguany s’han encarit -els darrers 30 dies- un 0,8%. I avui, és a dir, a 30 de juny, de mitjana global els productes estaven un 7,4% més cars que fa un any. L’encariment del cost de la vida des d’inici d’any és del 5,6%. És a dir, si avui es tanqués l’exercici, el lloguer li apujarien a priori un 5,6%. I si té la sort que li actualitzin el salari en funció de la inflació, s’hauria d’augmentar en el mateix percentatge.

En tot cas, els productes frescos i els carburants tenen la culpa, en gran mesura, de l’encariment de tot plegat. Els preus estan pels núvols i, amb tot, l’IPC oficial al Principat està per sota del d’Espanya però per sobre del de França, tant pel que fa a comparativa interanual com en l’acumulat des de l’inici d’aquest 2022. El departament d’Estadística ha fet públic aquest dijous l’índex de preus definitiu del mes de juny i l’ha hagut d’incrementar una dècima respecte de les previsions inicials.

Com manté Estadística, l’índex de preus de consum mostra un comportament alcista. Aquest mes de juny hi ha una acceleració en el creixement, ja que la variació mensual passa del +0,7% al +0,8%. Aquest creixement de la inflació ve donat principalment per un augment en el preu de l’alimentació i dels carburants; els productes frescos passen del +10,8%, el mes passat, al +13,3%; i els productes petroliers passen del +54,9%, el mes passat, al +62,8%.

Detallant encara més la situació, els principals grups de l’IPC que tenen una influència positiva en la taxa anual de l’IPC són el sector transport amb un increment de dos punts i sis dècimes, situant-se al +17,4%, a causa d’un augment en el preu dels carburants i lubricants, que creixen més aquest mes de juny que el mes de juny del 2021. També cal remarcar l’increment del preu del transport aeri, que augmenta més que el mateix mes de l’any anterior.

L’altre sector causant en gran part de l’acceleració de la inflació és l’alimentació i les begudes no alcohòliques, amb un augment d’un punt i cinc dècimes, situant-se al +9,6%, a conseqüència del creixement generalitzat dels preus dels aliments. Cal remarcar que el preu de la fruita fresca augmenta més que el mateix mes de l’any anterior.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending