El preu de gasoli i benzines es modera fins als nivells de quan va esclatar la guerra a Ucraïna

El cost del dièsel ha patit aquesta setmana una forta davallada fins a uns 1,44 o 1,46 euros per litre, recollint la rebaixa viscuda amb el petroli, però el sector avisa que l’evolució segueix sent difícil de predir

Preu dels carburants aquesta setmana a una benzinera del país.
Preu dels carburants aquesta setmana a una benzinera del país.

El preu dels carburants, i especialment el del gasoli, s’ha relaxat de forma notable en les darreres setmanes. La moderació del cost del barril de petroli, de mica en mica, s’ha anat traduint en les tarifes que es cobren a les benzineres del Principat. En el cas del dièsel, de fet, fa just uns dies va experimentar una forta davallada de cop, de gairebé deu cèntims. Això fa que, ara mateix, se situï per sota dels nivells de març, poc després de l’esclat de la guerra a Ucraïna.

Segons les dades de la web d’Estadística, llavors el gasoli va tancar el mes a un preu d’1,51 euros per litre de mitjana, 1,542 si el que es volia era la versió millorada. Aquesta setmana, les estacions de servei del país l’oferien a preus entre 1,44 i 1,46, en funció de l’establiment. I això perquè entre dilluns i dimarts les tarifes van experimentar una davallada d’uns nou cèntims.

Pel que fa a la benzina, la situació és similar. El cost queda força per sota del que va tenir en el moment àlgid de l’escalada de tarifes, que va tenir lloc al juny amb un preu mitjà d’1,806 i 1,866 euros per litre segons si era de 95 o de 98 octans. Ara se situa en uns 1,48, i això després d’una pujada aquests dies. De fet, això ha posat fi, ni que sigui de forma temporal, a una circumstància que s’havia donat els darrers mesos: el gasoil era més car que la gasolina, quan històricament havia estat just el contrari.

Des de l’Associació d’Importadors de Carburants (Assidca), el seu president, David Porqueres, posa en relleu que això es deu al fet que “el petroli ha baixat bastant”. La setmana passada va arribar als 75 dòlars per barril. Ara, s’ha encarit novament per sobre dels 80. Apunta això sí que “nosaltres comprem benzina o gasoli, no barrils” i, per això, la relació no és directa, tot i que, de moment, “la tendència és a la baixa”. Per ara.

Perquè també apunta que és molt complicat predir el que pot passar més endavant. “Semblava que la restricció de posar un màxim de 60 dòlars al barril rus havia de fer apujar el preu i la reacció va ser inicialment diferent; és difícil saber què passarà”, ha comentat. De fet, tot just prefereix posar en relleu factors que poden influir en el mercat, però sense dir com: la possible anticipació d’una recessió i una aturada econòmica de cara a l’any vinent o com pugui reaccionar Xina un cop aixecada la política de la Covid Zero.

El sector, indica el màxim responsable de l’Assidca, encara pateix les conseqüències de les mesures aplicades als països veïns per reduir el preu. Hi ha menys consum, especialment entre els visitants. I, de fet, s’admet que s’està pendent del que pugui passar, especialment a Espanya. “No han decidit encara què faran a partir de l’1 de gener i les benzineres estan allà preocupades perquè s’acosta la data i encara no saben res”, apunta. I, pel que fa a França, en principi les mesures generals s’aixecaran, però “es preveu un xec de 100 euros per a les famílies vulnerables”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending