El preu dels contenidors per a la construcció que arriben per mar es multiplica per cinc

Existeix una manca important a les navilieres, que a més han cancel·lat el transport des de i fins a Rússia, principal exportador d’alumini

Un vaixell ple de contenidors al port.
Un vaixell ple de contenidors al port. Arxiu

Fa un mes era la manca de material la que posava el sector de la construcció contra les cordes. Ara, a aquesta problemàtica se li suma un augment desmesurat dels preus. Fins i tot, dels contenidors que arriben per mar, i dels quals tampoc està resultant gens fàcil trobar-ne. El cost per poder traslladar les matèries i per poder rebre-les s’ha arribat a multiplicar per cinc. Un dels motius principals és la suspensió de les grans navilieres europees pel que fa al transport des de i fins a Rússia, principal exportador d’alumini.

Ja no es tracta únicament de manca de material en si, que també, sinó inclús dels recipients per poder transportar-lo. El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Josep Maria Mas, explica que “hi ha una manca important de contenidors”. Sobretot, d’aquells que arriben per mar, “els vaixells arribaven plens, però marxaven buits, no s’emportaven els contenidors”. Això ha creat un ambient especulatiu que ha fet créixer el preu fins a multiplicar-lo per cinc.

A més, continua la sequera de materials. Mas assegura que no és que no es produeixi, és que no es troba. No arriba. I molt menys, per descomptat, aquell que ho hauria de fer per mar. I quan arriba, ho fa a uns preus desorbitats. Aquesta problemàtica es deu, principalment, a la suspensió temporal que van portar a terme les principals navilieres, com MSC o Maersk, a principi de mes. D’aquesta manera, cap d’elles importa ni exporta res des de Rússia. I des d’allà venia gran part de l’alumini del qual s’abastia la construcció, a Andorra i gairebé a tota Europa. Aquestes limitacions en les càrregues ja s’especulava que repercutirien directament a la balança del mercat.

Aquesta descompensació, sigui pels contenidors o pels materials, ha posat a la construcció en una situació complicada. “És molt difícil de gestionar”, assegura Mas. L’augment de preus i la dificultat afecta directament als projectes que ja es tenen en marxa, “els pressupostos disten molt del que es va acordar en un principi”.

Comentaris

Trending