El preu de la benzina manté la tendència a la baixa mentre el gasoli torna a repuntar

L’evolució de tarifes del setembre confirma el canvi de paradigma amb els carburants: en un any el dièsel ha passat de costar un 14% menys que la gasolina a sortir un 6% més

Sortidor de carburants.
Sortidor de carburants. Altaveu

Situació dispar la que s’està vivint amb els carburants. Després d’un estiu on els preus s’havien anat moderant, al setembre la tendència ha canviat de nou amb el gasoli. El dièsel s’ha tornat a encarir, gairebé un 1%. En canvi, la benzina ha mantingut la davallada i les tarifes han caigut per sobre del 5%. Per tant, la diferència de cost entre tots dos combustibles es fa encara més àmplia.

Un dels efectes de l’actual crisi energètica ha estat el trencament del que havia estat el paradigma tradicional amb els preus. Fins fa uns mesos, el gasoli sempre s’havia situat per sota de la benzina. La situació ha canviat radicalment i s’ha confirmat durant el setembre. Mentre que el dièsel ha tornat a pujar, les dues tipologies de gasolina han disminuït el seu cost de forma significativa, com evidencien les dades fetes públiques aquest dijous des del departament d’Estadística.

Així, al setembre, el gasoli va encarir-se novament, després d’unes setmanes de moderació. La mitjana a les estacions de servei del país va situar-se en un 1,619 euros per litre ,el que suposa un 0,9% més que a l’agost, quan era d’1.605. En el cas del millorat, ha passat d’1,636 a 1,65 (+0,8%). També costa més el de calefacció: d’1,318 a 1335. Un 1,3% més.

En canvi, les benzines han mantingut la tendència a la baixa en el preu que s’havia registrat durant l’estiu. I de fet, de forma important. La de 95 octans ha baixat un 5,7%. Si a l’agost el preu mitjà al país era d’1,62 euros per litre, a finals de setembre se situava en 1,527. Gairebé 10 cèntims menys. Similar ha estat l’evolució de la gasolina de 98 octans: d’1,679 a 1,599 (-5,5%).

L’evolució al setembre confirma un nou paradigma en el preu dels carburants. Fa un any, el gasoli era molt més barat que la benzina. Així, el setembre del 2021 el cost se situava en 1,072 euros per litre, pels 1,242 la gasolina. Dotze mesos després, s’ha donat la volta. El motiu? Durant aquest temps, el dièsel s’ha encarit molt més.

Així, pel que fa al gasoli de locomoció, el cost ha pujat un 51,1% en l’últim any. El millorat, un 49,7%. En canvi, les benzines també han vist incrementat el seu cost, però no tant. Un 23% en el cas de la de 95 octans i un 22% la de 98. És a dir, omplir un vehicle dièsel ha passat de costar un 14% menys que un de gasolina a suposar una despesa un 6% superior.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending