Plataforma ciutadana per intentar aturar el laboratori de Grífols a Ordino

El conseller de la minoria al comú Enric Dolsa és un dels impulsors del grup que es marca com a fita reclamar una consulta ciutadana sobre un projecte que, afirmen, suposarà “un perill constant” per a Andorra

Enric Dolsa.
Enric Dolsa.

El projecte de laboratori d’immunologia a Ordino no acaba de convèncer tothom, malgrat els constants esforços del Govern per lloar les bondats de l’acord tancat amb la multinacional Grífols. Ara, alguns dels ciutadans contraris han decidit organitzar-se per crear una plataforma que aglutini els opositors a la iniciativa. Es vol aturar-la i reclamen que es faci una consulta popular. Un dels impulsors del grup és el conseller de la minoria comunal i empresari Enric Dolsa.

Des de l’anunci del projecte, no són pocs els ciutadans que han expressat seriosos dubtes sobre la seguretat que pugui tenir la instal·lació i el risc que pot representant per al país. I aquest és el principal motiu pel qual, ara, s’impulsa aquesta plataforma. La idea va sorgir en una trobada entre vuit persones, de les quals, per ara, l’únic nom que ha transcendit és el de Dolsa, que fa temps que no amaga els seus recels.

Un moment de la sessió extraordinària.

Relacionat

Un milió d’euros anual en ratolins?

“Ens hem organitzat. Estem parlant per crear aquesta plataforma nacional, fora de qualsevol partit polític”, ha explicat a Altaveu el conseller de X’Ordino. L’objectiu és “buscar el màxim consens, intentar aturar-ho i forçar que se celebri una consulta popular”. En les pròximes setmanes, es vol acabar de concretar el grup i les accions que es puguin engegar per buscar aquesta fita.

“Aquí no es tracta de si Grífols té pla de negoci o si guanyarà o no diners ni tampoc si el Govern ha de comprar l’empresa; es tracta, com sempre he dit, que inicialment se’ns va dir que venia un laboratori farmacèutic, com pot ser Bayer i no es va parlar d’investigació del tipus que ara es vol fer”, ha explicat Dolsa. Al seu entendre i el de la resta d’integrants de la plataforma, la planta de Grífols “no ens aporta res; al contrari, viurem amb un perill constant”. I deixa clar que “no estic disposat al fet que els ciutadans d’Andorra haguem de passar per això”, tot recordant que “a la Xina tampoc havia de succeir res”.

El polític ordinenc assegura que “a mi em diuen que això té un perill gravíssim” i assegura que “no anem contra ningú, ni tan sols contra el ministre”. A Joan Martínez Benazet, però, sí que li envia un missatge: “Entenc que ha de respectar els ciutadans. Jo i molta gent tenim aquest punt de vista. No és buscar cap guerra”.

Un moment de la reunió informativa a la sala d'actes de l'ACCO.

Relacionat

​Grifols garanteix que “no hem vingut a Andorra a fer quelcom que no ens atrevim en d’altres països”

El grup va mantenir una primera reunió entre vuit persones i, ara, “ens hem posat deures per tornar-nos a trobar”. Dolsa remarca que la meitat no són pas d’Ordino sinó d’altres parròquies i posa en relleu que “això és un problema nacional”, ja que “un virus, si s’escapa, no s’aturarà als límits amb la Massana”.

Sobre futures accions, el veterà polític ordinenc apunta que “hem de veure què podem fer”. Entre les actuacions analitzades hi hauria una possible recollida de signatures però també “si jurídicament es pot fer alguna cosa per aturar el projecte momentàniament”.

Comentaris (32)

Trending