La patronal reclama regular el teletreball i avisa que ara per ara moltes empreses no estan a punt

La CEA entén la demanda de Govern en un intent de frenar els contagis i mantenir les activitats econòmiques en la mesura del possible però adverteix que hi ha moltes mancances

El president i el director gerent de la CEA, Gerard Cadena i Iago Andreu en una roda de premsa.
El president i el director gerent de la CEA, Gerard Cadena i Iago Andreu en una roda de premsa. CEA

L’empresariat entén que des de l’administració es demani fomentar el teletreball arreu però avisa de dos qüestions que a priori semblen clares: ni hi ha el marc regulador necessari i menys encara clar i evident; ni moltes de les empreses del país no estan preparades per poder operar sense la presència dels empleats. Per aquest motiu la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) demana la convocatòria d’un Consell Econòmic i Social extraordinari per abordar la necessària regulació del teletreball.

El president de la patronal, Gerard Cadena, s’ha mostrat comprensiu amb els motius que han portat a l’Executiu a decretar el teletreball obligatori: “Entenem que està a les mans de totes i tots fer el possible per reduir la corba de contagis i mantenir, a la vegada, les activitats econòmiques en la mesura del possible”, però a la vegada ha reclamat una regulació del teletreball que garanteixi la productivitat i el manteniment d’unes condicions laborals òptimes: “Hem d’entendre que la gran majoria d’empreses del nostre país estan concebudes per al treball presencial i que, avui per avui, no disposem d’un marc normatiu clar que reguli aquesta situació”.

A parer de la CEA la regulació del teletreball hauria d’incloure normes clares a l’hora de determinar qui pot i qui no pot teletreballar, en funció de la naturalesa de l’activitat, de les condicions del lloc de treball i de l’estructura organitzativa de cada empresa. En el mateix sentit, la patronal considera que s’haurien d’articular i clarificar els mecanismes que facin possible el control del compliment de les condicions contractuals, quant a horaris de treball i assoliment d’objectius entre d’altres.

La naturalesa del teletreball també suscita preocupacions en la patronal que s’haurien de resoldre per la via de la regulació. Qüestions com el tractament de dades de naturalesa sensible o confidencial en un entorn -com són els domicilis particulars- que no sempre compleix requisits equivalents als d’un centre de treball; la regulació dels accidents o malalties relacionades amb l’activitat laboral; o l’ús del material necessari per desenvolupar l’activitat.

Comentaris (6)

Trending