La pandèmia va reduir en un 15% els beneficis de FEDA

La companyia va tancar amb un resultat positiu de 12,653 milions, fruit d’una caiguda del consum elèctric i, també, del programa d’ajudes al teixit econòmic que es va desplegar

Oficines de FEDA a Andorra la Vella.
Oficines de FEDA a Andorra la Vella. FEDA

FEDA va tancar l’any 2020 amb una caiguda dels beneficis del 15%. Així, la parapública energètica va finalitzar l’exercici amb un resultat net de 12,653 milions. En aquesta davallada hi influeixen, per una banda, la caiguda del consum d’electricitat provocat per la pandèmia, especialment durant els mesos del confinament, i, també, les ajudes que es van impulsar, amb reduccions de les factures per al teixit empresarial.

Així es reflecteix en la liquidació de comptes que s’ha enviat al Consell General, document al qual ha tingut accés Altaveu. FEDA va obtenir uns beneficis de 12,654 milions, un cop descomptat el pagament de l’impost de societats (1,22). Si es compara amb el resultat aconseguit el 2019 (14,891), es comprova que és inferior en un 15%.

Els ingressos per la venda d’electricitat a clients i mútues es van quedar en 55,825 milions, pels 63 del 2019

D’aquests resultats positius, la previsió de la companyia és transferir al llarg d’aquest any 2021 fins a 3,79 a Govern en concepte de distribució de beneficis. Es tracta del 30% del total, la xifra ja habitual per part de l’entitat energètica. Així, el 2020 aquesta partida va ser de 4,467 milions, als quals es va sumar una aportació extraordinària de 10 per ajudar a fer front a la situació provocada pel coronavirus.

Justament, la pandèmia es troba al darrere de les causes que han provocat aquesta reducció dels beneficis. Per un costat, cal tenir en compte que el consum d’electricitat a Andorra va caure de forma important al llarg de l’any passat, especialment durant els mesos de confinament. I això, lògicament, es va traslladar a la xifra de negoci, que es va veure sensiblement reduïda.

Així, durant el 2020, la venda d’energia, sigui a consumidors finals de forma directa sigui a les mútues parroquials i altres operacions annexes va ascendir a 55,8 milions. Es tracta de 7,2 menys que un any enrere, quan va ser de 63 milions.

A banda d’una menor despesa energètica dels clients, també va contribuir a la caiguda dels ingressos les ajudes que es van impulsar de cara al teixit empresarial. Cal recordar que es van arribar a establir reduccions fins al 100% per a aquells negocis que es veiessin obligats a estar totalment tancats i amb percentatges més reduïts per a establiments que sí que poguessin funcionar però que, per culpa de la pandèmia o de les mesures adoptades per intentar frenar-la, haguessin patit una davallada important de l’activitat.

FEDA admet que la caiguda de beneficis podria haver estat encara més gran. En canvi, la reducció d’ingressos s’ha pogut compensar en part per altres dos factors. Per un costat, pel fet que l’energia comprada a l’estranger ha sortit més barata, ja que en un context d’aturada gairebé mundial de l’activitat econòmica, el preu va caure de forma important. Per l’altra, es va poder produir més electricitat al país, en instal·lacions com ara el forn incinerador o la central. I, com es destaca, aquesta producció “té un cost marginal pràcticament nul”.

Etiquetes

Comentaris

Trending