La pandèmia ha fet caure un 42% la facturació de les empreses de transports de persones

L’estudi de la CEA i l’associació que representa el sector remarquen que, malgrat la forta davallada, s’ha pogut “resistir la crisi” i continuar “donant el servei tant a nivell públic com privat”

L'estudi ha estat presentat en una roda de premsa.
L'estudi ha estat presentat en una roda de premsa. G. P.

La facturació de les empreses de viatgers va caure un 42,22% per culpa de l’esclat de la pandèmia. Així, durant el 2019, les principals empreses que es dediquen a aquesta activitat -sis societats que suposen el 80%- havien mogut en total uns 22,1 milions d’euros. En canvi, durant l’any passat, aquesta xifra va caure a tot just 12,77. Es demostra, segons els responsables d’aquest àmbit, que es tracta d’un dels sectors més afectats per la pandèmia.

Així queda de manifest en l’estudi realitzat conjuntament per la Confederació Empresarial (CEA) i l’Associació de Transports Públics de Viatgers (ATVA). Les xifres de l’informe són demolidores i evidencien una caiguda dels ingressos en tots els àmbits d’actuació, especialment potent en les línies amb connexions internacionals, de gairebé del 56%. També ha estat la davallada dels serveis vinculats al transport turístic (-46,2%) i les línies regulars nacionals i comunals (-40,69%).

A l’hora de valorar les dades de l’estudi, el gerent de la CEA, Iago Andreu, ha volgut destacar que “malgrat la davallada, el sector ha resistit la crisi”. Així, ha remarcat que “s’ha continuat donant servei tant en l’àmbit privat com a nivell públic”. A banda, ha defensat que “s’han pogut conservar els llocs de treball”. 

Captura de Pantalla 2021 10 19 a les 12.17.55[219885]
Les dades de l'estudi.

La intenció de totes dues entitats és impulsar un estudi similar amb les dades del 2021. I és que, alerten, “la crisi no es va acabar l’any passat”. Al contrari. Com ha indicat Andreu, “hem continuat patint restriccions i mesures, sobretot durant el primer semestre i en l’àmbit internacional”. Per tant, el coronavirus ha continuat colpejant el sector, tot i que, també s’admet, ara es comença a veure una certa llum al final del túnel.

“Hi ha ja uns elements objectius”, ha apuntat el gerent de la CEA, que permeten un cert optimisme. Entre ells, el fet que “el turisme ha reprès l’activitat normal des de l’estiu”. Ara bé, un puntal clau com la touroperació “és el que encara trigarà més”, amb la vista posada al que pugui passar durant l’hivern. Per tant, es considera que encara cal una certa prudència: “És evident que es viu una represa, però cal esperar encara a veure com va”.

Un altre punt que, ara mateix, pot dificultar la recuperació de les empreses de transports de viatgers és el fet que, arran de la pandèmia, “hem vist un auge del vehicle privat”. Això, ha lamentat Andreu, malgrat que “mai s’ha estat un focus de contagi” i que “el transport públic és segur i molt necessari” i que “les pors ja no estan fonamentades”.

Sobre la repercussió laboral, el gerent de la CEA ha volgut recordar que “parlem d’un sector amb uns costos fixos molt importants, independentment de com vagin els vehicles”. I, tot i això, “en línies generals, si mires els treballadors adscrits la xifra ha estat més o menys constant”. Andreu ha recordat que “es va fer un cert consum d’ERTO a la primavera i l’estiu del 2020” però que, amb la reactivació del transport escolar i les línies regulars” la gran majoria d’empleats en va sortir.

Comentaris

Trending