Els nous límits a l’emissió de gasos deixen molts cotxes vells ‘atrapats’ a la ITV

Els models de més de quinze anys no superen la prova de control i trobar el problema que ho provoca i solucionar-ho pot suposar un cost massa elevat per un vehicle tant antic

Un operari d'un taller mecànic.
Un operari d'un taller mecànic.

Si vostè té un cotxe relativament vell però encara no antic (posi-li entre quinze i vint i alguns anys) superar la Inspecció Tècnica de Vehicles pot ser problemàtic. Alguns propietaris s’ho estan trobant. El motiu? El fet que les noves màquines del servei per comprovar l’emissió de gasos, especialment de diòxid de carboni, són més estrictes a l’hora d’aplicar la normativa europea. I això fa que molts turismes d’una certa edat estiguin suspenent l’examen i les accions per solucionar el problema no sempre són barates.

Així ho han explicat a Altaveu representants del gremi dels tallers mecànics. Els darrers temps, com apunta el president de l’associació que els representa, Víctor Iruela, “ens ho estem trobant gairebé tots els dies”. El cotxe, que fins ara havia superat aquesta part de la ITV, ara ja no ho fa, justament perquè suspèn pel que fa a l’emissió de gasos.

Des de l’associació de tallers s’assegura que es treballa amb la ITV i Govern per mirar de donar un petit marge a aquests vehicles i que no tots quedin sense poder fer servir si no es paga una reparació d’un cost molt elevat

I toca trobar quin és el causant d’aquesta sortida excessiva de fums. I en aquests models més vells l’anàlisi electrònic que sí que es fa amb els més recents no sempre aclareix on s’ha d’actuar. Les fonts consultades apunten que el problema pot ser diferent: des d’algun filtre passant a la bomba lambda o, en el pitjor dels casos, el catalitzador. I gairebé cal fer un “assaig i error” fins que es troba el motiu.

Això pot acabar suposant una reparació a un preu força elevat. “Pot costar des de 500 euros fins a uns 1.500. Aquest és el més car que he fet jo”, explica Iruela. Clar que, no es pot oblidar, parlem de vehicles amb una edat més elevada i, per tant, pagar aquestes quantitats per un cotxe que ja no té gairebé valor no sempre sembla el més adequat, tot i que també cal tenir en compte si s’està en disposició de trobar-ne un per a substituir-lo. “Moltes vegades, amb alguns, més utilitaris, són reparacions cares pel valor que ja té el vehicle”, ha indicat.

Es tracta d’un problema que, per ara, s’està donant principalment amb els cotxes vells de benzina, no pas amb els dièsel, tot i que en un futur també es podrien veure afectats. El que està clar és que els tallers s’estan trobant amb aquesta realitat. Alguns, fins i tot, han optat per fer la inversió de comprar una màquina similar a la que té la ITV. D’aquesta forma, poden comprovar quin és el nivell d’emissió de gasos d’un vehicle abans d’enviar-lo a la revisió, sigui per primer cop o sigui després d’haver suspès la prova. Això sí, el cost ha estat d’uns 3.000 euros, segons alguns dels establiments consultats per Altaveu.  

Des de l’associació de tallers, però, es deixa clar que “no és un problema de la ITV”. Així, Iruela remarca que “hem d’entendre que ens hem d’adaptar a les normatives”. Això sí, també afirma que l’entitat “està treballant amb el servei i amb Govern per veure si és factible que hi hagi una mica de mà esquerra”. En aquest sentit, s’intentaria que “es pugui permetre una mica més de marge per no tombar tants vehicles al mateix temps que s’està dins la normativa europea”.

Etiquetes

Comentaris (44)

Trending