La moderació del cost dels carburants frena lleugerament la inflació al setembre

L’indicador avançat de l’IPC se situa en el 6,8%, una dècima menys que a l’agost, malgrat que l’alimentació continua tenint un comportament alcista

Sortidors de carburant.
Sortidors de carburant. Toni Solanelles

La inflació continua elevada, però frenant-se. Així ho assenyala l’indicador avançat de l’Índex de Preus al Consum (IPC) del setembre. Es va situar, segons Estadística, en un 6,8%. Tot just una dècima per sota en comparació a l’agost. La moderació del cost dels carburants ha ajudat a aquesta mínima aturada, tot i que els dels productes alimentaris segueix a l’alça.

En els darrers mesos, el desbocament dels preus s’ha vist frenat. Relativament. La dada, no es pot negar, encara segueix sent molt elevada. Però acumula ja alguns mesos de petites davallades. Gairebé dècima a dècima. Com ha succeït al setembre.

Així, l’IPC avançat -indicador que té compte les dades actualitzades de la gran majoria de productes analitzats, en aquest cas el 93%-, s’ha situat en un 6,8%. Serà el pròxim dia 13 quan es confirmarà la definitiva. En tot cas, això suposa una disminució d’una dècima respecte a la dada de l’agost, que era del 6,9%.

Segons Estadística, hi ha diferents factors que influeixen en aquesta frenada. Per un costat, el comportament dels preus del grup del Transport, a causa de la disminució del cost dels carburants. També va a la baixa el grup de béns i serveis diversos. Això ha permès compensar el fet que l’alimentació manté un comportament alcista.

La dada andorrana, en cas de confirmar-se, tornaria a situar-se entre la d’Espanya i la de França. Al país del sud, setembre s’ha tancat amb un IPC del 9%. En canvi, al del nord, la inflació és més moderada, un 5,6%.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending