L’IPC baixa un punt i se situa en el 5,4% gràcies a la davallada del cost dels carburants

A la moderació dels preus del gasoli i la benzina comparat als registrats l’abril del 2022 se suma també un descens en alguns productes alimentaris, fet que situa la inflació -segons la dada avançada- en la xifra més baixa des del març de l’any passat

Sortidors de carburant.
Sortidors de carburant. ARXIU

La inflació, a poc a poc, sembla que torna a dades més assumibles. Almenys així ho apunta l’indicador avançat d’abril, que es va situar, segons el departament d’Estadística, en un 5,4%. Això representa una caiguda d’un punt en comparació a la dada del març. Segons s’explica, la causa es troba en la moderació de costos dels carburants, que afecta els grups d’habitatge i transport, i d’alguns aliments.

Cal tenir en compte un aspecte important: la dada de l’IPC avançat es compara amb la mateixa situació d’abril del 2022. I, llavors, s’ha de recordar que hi havia determinats productes de la cistella de la compra, especialment els carburants, que s’havien disparat a causa de l’esclat de la guerra a Ucraïna. En canvi, el mes passat els preus de la benzina i el gasoli ha mantingut la tendència a la moderació dels darrers temps. Per tant, la comparativa, en aquest cas, suposa una forta davallada amb relació a dotze mesos enrere.

I els carburants afecta dos grups claus a l’hora de calcular l’IPC: l’habitatge i el transport. Això se suma també a les variacions a la baixa d’un altre grup: el d’aliments i begudes no alcohòliques. Resultat? Una dada avançada de la inflació interanual que se situa en el 5,4%. Això representa un descens d’un en comparació a la dada del març, que era del 6,4%.

WhatsApp Image 2023 05 02 at 10.45.23

Cal tenir en compte que l’IPC avançat no és la dada definitiva, ja que, en aquest cas, s’ha calculat amb les xifres actualitzades del 96% dels productes de la cistella de la compra. Per aquells que encara no es té informació d’abril, es fa servir la del març. Caldrà esperar fins al 18 de maig per tenir el càlcul definitiu. Tot i això, si aquesta dada es confirma, seria l’IPC interanual més baix des del març de 2022 quan, de fet, l’espiral inflacionista que ja es vivia es va disparar a causa del conflicte entre Moscou i Kíev.

Si es compara la inflació a Andorra amb la dels països veïns, es comprova que està per sobre de la dada registrada a Espanya (IPC avançat del 4,1%). En canvi, ha passat a situar-se per sota de la francesa, que seria del 5,9%.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending