Inversió de més de 169 milions en infraestructures energètiques pels propers cinc anys

FEDA i la seva filial Capçalera preveuen un pla ambiciós per impulsar projectes que es consideren clau per afrontar l’increment de demanda d’electricitat, l’augment de producció pròpia i la transició dels combustibles fòssils cap a fonts més sostenibles

Plaques del parc solar de Grau Roig.
Plaques del parc solar de Grau Roig. G. P.

Garantir la distribució d’electricitat davant una demanda que anirà en augment així com generar més energia al país és la gran obsessió de FEDA i les seves filials pels anys a venir. A això s’ha de sumar també la idea d’anar substituint les calefaccions via combustibles fòssils -bàsicament gasoli- per altres sistemes, com ara la cogeneració menys contaminants. L’objectiu és aquest i la inversió prevista és elevada: més de 169 milions d’euros, almenys per ara, és l’estimació que la companyia i les empreses que en depenen han fixat als seus pressupostos. Entre els projectes més destacats, la nova línia elèctrica amb Espanya, el parc del Maià o seguir apostant per les xarxes de calor a Soldeu, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Així queda consignat en els plans quinquennals d’inversions que FEDA i la seva filial responsable dels sistemes de cogeneració, Capçalera d’Infraestructures energètiques han dissenyat i han incorporat als comptes per a l’exercici 2025 ara a tràmit al Consell General. Entre totes dues, la previsió és destinar a aquests projectes 169,13 milions d’euros. Cal tenir en compte, però, que és una xifra que probablement augmentarà, ja que si bé aquelles actuacions més properes en el temps estan ja planificades, de cara als anys més llunyans, els números consignats baixen. De fet, totes dues societats posen en relleu que el pla “s’actualitza en funció de les necessitats previstes”.

Justament, aquesta setmana s’han conegut dos punts que seran claus per a aquest projecte. Un, més general: la possibilitat que el Banc Europeu d’Inversions (BEI) està analitzant la possibilitat de concedir un préstec de 60 milions que es destinaria, justament, a finançar l’impuls d’infraestructures energètiques. L’altre, el tancament per a la seva posterior signatura del conveni amb Espanya que ha de desbloquejar un dels projectes més importants d’aquests plants quinquennals: la nova línia de transport d’electricitat des d’Espanya.

Aquest projecte l’ha d’impulsar FEDA, que en el període 2025-29 preveu inversions per valor de 146,73 milions d’euros, dels quals 47,18 ja per l’any vinent. L’energètica posa en relleu que “en el context actual amb augments de preus i forta volatilitat en els mercats energètics, la producció nacional és la millor cobertura que es pot tenir per fer front a aquest risc”. I, a la vegada, es considera que “cal fer front al creixement de la demanda” al mateix temps que es dona “la màxima qualitat de servei i seguretat en el subministrament”.

Pla d'inversions de FEDA.
Pla d'inversions de FEDA.

Per a aquest darrer objectiu, és clau el projecte abans mencionat: el nou enllaç amb Espanya a 225 kV, per tenir “una capacitat de transport molt superior i més segura”. Consistirà en una línia de 15,5 quilòmetres amb origen a Adrall i final a la frontera del riu Runer, per posteriorment arribar fins a l’estació de la Margineda. Actualment, es preveu un cost de 18 milions: 10 ja per l’any vinent, 4 per al 2026 i 4 més, el 2027.

Ara bé, perquè aquesta línia sigui plenament operativa caldrà sumar-li la construcció d’altres infraestructures. La més important, una nova Estació Transformadora Repartidora (ETR) que es farà a la Borda Vidal. Servirà per passar l’electricitat dels 225 kV als 110 de les línies de transport existents internament. L’import estimat és de 18,9 milions entre el 2025 i el 2028. Per a l’any vinent, ja s’ha consignat una partida d’1,5 milions per a la preparació del terreny.

En l’àmbit del transport, al llarg dels pròxims anys, FEDA també preveu diferents actuacions a les ETR ja existents. La més important a la d’Encamp, que cal renovar. S’invertirien 8,3 milions d’euros en el període 2025-29. 5,2 més anirien a la de Grau Roig i 2,5 a la de la Margineda.

L’altre gran objectiu de FEDA és incrementar la producció energètica nacional. Com s’ha dit, amb la mirada posada en evitar que la volatilitat del mercat internacional impacti en excés a Andorra. El projecte estrella és la construcció del parc eòlic del Maià, que ha de produir fins a 44 gigawatts l’any a través dels vuit aerogeneradors que s’han d’erigir a la zona. En total, es preveu de 30,6 milions, 25,17 dels quals ja fixats al pressupost per al 2025. A banda, FEDA també preveu construir un parc fotovoltaic propi amb una inversió estimada de 4,6 milions entre l’any vinent i el 2026. Entre aquest exercici i el 2027 també s’ha d’afrontar la renovació dels grups 1 i 2 de la central hidràulica d’Encamp, amb una previsió de 10 milions.

A banda, FEDA preveu prop de nou milions per a millores a la xarxa de distribució als clients i prop de 14 en el capítol de serveis generals. En aquest capítol entre accions de reforma de la seu central o els sistemes informàtics, entre altres.

MÉS COGENERACIÓ

Paral·lelament, la filial Capçalera d’Infraestructures Energètiques seguirà destinant recursos a ampliar les actuals xarxes de cogeneració. En total, preveu una inversió de 22,4 milions en cinc anys, 7,4 dels quals ja l’any vinent i 6,4 per al 2026. Entre altres actuacions, es preveu que la primera instal·lació d’aquest tipus que es va construir al país, la de Soldeu, creixi per abastar més llocs i per atendre edificis nous a les zones inicialment cobertes. També caldrà instal·lar una nova caldera de biomassa a la central.

Al mateix temps, es preveu seguir ampliant les xarxes d’Andorra la Vella i Escaldes. De fet, totes dues acabaran connectant-se. Per al 2026 i el 2027 s’ha planificat l’impuls d’una nova infraestructura, la que s’ha de construir al Pas de la Casa.

Pla d'Inversions de Capçalera d'Infraestructures Energètiques.
Pla d'Inversions de Capçalera d'Infraestructures Energètiques.

Comentaris (3)

Trending