La inflació segueix batent rècords, però modera la seva pujada

L’IPC avançat del juliol se situa en el 7,6%, dues dècimes per sobre de la del juny, dada en què influeixen l’alimentació, unes rebaixes menys potents i una certa moderació del cost dels carburants

Comentaris

Part de la població ha de prescindir de determinats productes alimentaris.
Part de la població ha de prescindir de determinats productes alimentaris. T. S.

La inflació segueix desbocada i batent rècords. Segons l’indicador avançat de l’Índex de Preus Avançat, al juliol l’increment va ser d’un 7,6% en comparació al mateix mes del 2021. Cert, però, que hi ha una certa frenada, en gran part pel fet que les darreres setmanes els carburants s’han abaratit lleugerament. Malgrat això, no s’evita que la dada sigui la més elevada des que es tenen registres a Andorra.

Així es constata segons la informació facilitada des del departament d’Estadística. Caldrà encara esperar uns dies per tenir la dada definitiva, però la feta pública aquest dilluns és força fiable, perquè compta ja amb el 91% dels preus introduïts. Serà el 16 d’agost quan es doni la xifra definitiva.

De moment, l’IPC interanual encara s’enfila dues dècimes més en comparació al de juny. Se situa en un 7,6%, rècord absolut des que es tenen registres. Des d’Estadística s’apunta a dos principals culpables. Per un costat, l’alimentació, que segueix amb els preus a l’alça. Per l’altra, el grup de roba i calçat. Enguany, les rebaixes han tingut un impacte menor, ja que no han estat tan fortes.

En canvi, ha tingut un efecte moderador els carburants. Les darreres setmanes, els preus tant del gasoli com les benzines han patit una davallada, en gran part perquè el barril de petroli també ha caigut preveient una desacceleració de l’economia. Així, un dels factors que més havia impactat en l’IPC els últims mesos -afecta els grups de transport i també al de llar-, ha relaxat els seus efectes, tot i que encara, cal tenir en compte, el cost estan força per sobre d’ara fa un any.

La dada d’inflació a Andorra torna a situar-se entre la dels dos veïns. Així, es sensiblement inferior a la registrada a Espanya, de dues xifres: un 10,8%. En canvi, està per sobre de la francesa, que està al 6,1%.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending