Amb ganes de sopars d’empresa, però mirant el preu amb cura

Els restaurants ja comencen a tenir reserves i detecten moltes ganes de recuperar aquesta cita anual, però l’augment del cost d’alguns productes ha encarit el menú

La taula preparada per a un sopar
La taula preparada per a un sopar Arxiu

L’esperit nadalenc - tot i estar a meitat de novembre - es comença a coure ja. Amb ell, les ganes de recuperar una de les cites de la temporada, que l’any passat va haver de ser cancel·lada a darrera hora a causa de la Covid-19. Aquest 2022 hi ha ganes de sopars d’empresa, i els restaurants ja comencen a rebre reserves per al desembre. Malgrat això, també s’ha detectat una important tendència a fixar-se més del que era habitual en els preus. I als establiments no els hi sorprèn, l’augment del cost d’alguns productes els ha obligat a encarir el menú.

Altres anys potser hi havien hagut més reserves per sopars d’empresa a aquestes altures del mes de novembre, però les expectatives són bones. A Can Manel, Carles Flinch assegura que “som positius i ja n’hem rebut unes quantes, es noten les ganes de sortir”. També és així als hotels del grup Plaza, on els restaurants ja estan apuntant encomandes, assegura el director, Israel Martínez. A la Borda Raubert també es té alguna que altra, però la propietària, Dolors Pal, assegura que la tendència ha començat a canviar, i que esperen que cap a l’1 de desembre s’animi encara més la cosa.

Les reserves no han variat de data respecte a altres anys, Martínez explica que es donen entre el 8 de desembre i previ a la nit de Nadal. “Sempre hi ha alguna empresa que la fa a finals de novembre, però és més per compatibilitat de dates”, assegura. L’antelació, però també s’està començant a deixar enrere, i Flinch afirma que les pròximes setmanes seran clau per poder fer un balanç acurat, però que en cap cas s’espera que sigui negatiu, sinó ben al contrari.

Malgrat aquestes ganes per part de les empreses i dels restaurants, aquest any hi ha un hàndicap important. El preu. Tots han estat buscant les millors opcions, i és que la inflació no ha deixat indiferent a cap de les dues parts. D’una banda, Martínez assegura que sí que s’ha preguntat més quan s’ha demanat pels menús. L’augment del cost d’alguns productes específics, com l’ànec, molt utilitzat en aquestes dates, ha assenyalat Pal, ha fet que s’hagi d’incrementar els preus. “Hem intentat que sigui mínim, fem el que podem, però la gent va buscant la millor opció, alguns decidiran no venir aquí, i tindrem altres clients, no passa res”, assenyala Martínez.

A més, la tendència a alguns restaurants més petits també ha canviat. Són les empreses de menys volum les que acudeixen a la Borda Raubert i, en moltes ocasions, no fan la reserva com a tal, sinó com a taula convencional. “Eres tu la que es fixa i els identifica com a empresa, però ells no diuen que ho són, demanen de la carta, poden escollir més i els costa més o menys igual”, explica Pal.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending