Fitch Ratings preveu una recuperació econòmica menor de la projectada per a Andorra aquest 2021

L’agència referma el ràting del Principat en BBB+ amb la perspectiva estable però alerta que les noves soques del coronavirus i els retards en la vacunació dificultaran l’arribada de turisme

Fitch Ratings ha emès l'informe aquest vespre.
Fitch Ratings ha emès l'informe aquest vespre. ARXIU

Fitch Ratings preveu una recuperació de l’economia andorrana per aquest 2021 menor de la que inicialment preveia. Segons l’agència, el creixement del PIB aquest any serà “només d’un 3,5% ja que les entrades de turisme només es recuperaran gradualment”. Així ho contempla la consultora en un informe emès aquesta mitjanit i on referma el ràting del Principat en BBB+ amb la perspectiva estable. Per ara, veu moderat l’impacte de la Covid i destaca especialment la diversificació del deute.

Per a l’agència, “la segona onada de pandèmia de coronavirus que va començar la tardor passada a Europa va afectar durament l’economia dependent del turisme d’Andorra. El ressorgiment de les infeccions per coronavirus ha provocat restriccions de mobilitat a les fronteres nacionals de la UE, cosa que ha provocat el tancament efectiu de les arribades de turistes a Andorra durant la lucrativa temporada d’esquí”. Per tot plegat, “calculem que aquesta interrupció ha aprofundit la recessió el 2020 i esperem que aplani la recuperació aquest any. Segons les nostres estimacions, l’economia es va contraure un 12,7% i creixerà només un 3,5% el 2021, ja que les entrades de turisme només es recuperaran gradualment. Esperem que la recuperació agafi ritme el 2022, amb una economia en expansió un 4,6%”.

“Calculem que aquesta interrupció ha aprofundit la recessió el 2020 i esperem que aplani la recuperació aquest any. Segons les nostres estimacions, l’economia es va contraure un 12,7% i creixerà només un 3,5% el 2021, ja que les entrades de turisme només es recuperaran gradualment. Esperem que la recuperació agafi ritme el 2022, amb una economia en expansió un 4,6%”

Evidentment, la crisi sanitària i les seves derivades econòmiques marquen totes les observacions que fa Fitch Ratings. “Les nostres projeccions continuen subjectes a riscos i incerteses a causa de la trajectòria de la pandèmia, l’augment de noves soques de coronavirus i els possibles retards en el desplegament dels programes de vacunació, cosa que pot limitar la recuperació de les arribades de turistes. També es mantenen els riscos dels efectes de la segona onada del virus sobre les insolvències empresarials i els majors augments de l’atur.” Un atur que veu en xifres molt moderades gràcies a mesures com la nova llei dels ERTO. És clar que l’agència no té en compte el fet que hi ha una part de la massa de treballadors que quan es queden sense ocupació, volgudament o sense voler-ho marxen del país i tornen als seus destins d’origen.

La qualificadora de ràting destaca que el dèficit estimat pel Govern per al 2020, d’un 4% del PIB, és inferior al que van generar altres estats amb BBB i molt més baix encara que les previsions inicials, que situaven aquell indicador en el 8%. Fitch Ratings també destaca que “els avenços en l’estratègia de diversificació financera d’Andorra han aconseguit ampliar les fonts de finançament i ajudaran a allargar el venciment mitjà del seu deute”, i repassa els acords amb Crédit Agricole, el Banco Santander o el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa o el Banc Europeu d’Inversions, alhora que recorda la previsió que hi hagi una emissió internacional de bons a final d’aquest any.

També es recalca l’ingrés al Fons Monetari Internacional (FMI), que permet obtenir “accés als recursos financers i l’assistència tècnica del fons, que podrien ajudar a afrontar alguns dels reptes de crèdit a llarg termini d’Andorra”.  Fitch remarca que “tot i que no preveiem la necessitat de finançament de l’FMI a curt termini, l’accés al finançament d’emergència mitiga alguns dels riscos associats a la manca d’un prestador d’últim recurs per al gran sector bancari d’Andorra”. També es recorda les importants reserves de què gaudeix la CASS.

Sector bancari

“Creiem que el sector bancari andorrà té un marge adequat per suportar un deteriorament dels ingressos i de la qualitat dels actius, tot i que les conseqüències econòmiques de la pandèmia representen un risc a mig termini per a la qualificació dels bancs”, recorda l’informe de la consultora que afirma que els dipòsits de clients poden ajudar a finançar de manera còmoda la cartera de préstecs. No obstant això, alerta del deteriorament de dita cartera i de l’increment, de moment atenuat, de la morositat. “La ràtio de morositat del 8,0% a partir del 3T20 ha baixat del 8,6% al final del 2019, però es manté relativament alta. Esperem un augment dels préstecs deteriorats, ja que la posició financera dels prestataris andorrans empitjora el 2021 i la qualitat dels actius segueix sent sensible a les concentracions de nom i de sector, atesa la petita dimensió i estructura de l’economia andorrana”, manté l’informe.

Comentaris (3)

Trending