Fitch Ratings preveu que el PIB caigui un 11,4% aquest 2020 i que l’atur es tripliqui en dos anys

La qualificadora manté el ràting del Principat en ‘BBB+’ amb perspectiva estable i remarca que l’entrada a l’FMI suposarà una “xarxa de seguretat” i sobretot una millora en la transparència de les dades

Fitch Ratings manté el rating del país en 'BBB+' amb perspectiva estable.
Fitch Ratings manté el rating del país en 'BBB+' amb perspectiva estable. ARXIU

Fitch Ratings ja situa en un 11,4% el percentatge de caiguda que preveu per al PIB d’Andorra per aquest 2020. Alhora, creu que malgrat que hi haurà una “sortida de mà d’obra estrangera”, l’atur al Principat es triplicarà entre el 2019 i el 2021. La qualificadora ha emès aquesta nit hora andorrana el seu informe de seguiment sobre la situació macroeconòmica del país i manté, per ara, el ràting en ‘BBB+’ i la perspectiva estable. Remarca la voluntat d’accedir a l'FMI però també insisteix en els perills que suposa per al sistema bancari no disposar d’un prestador de darrera instància.

L’extensa nota de Fitch Ratings repassa els programes d’ajuts dissenyats pel Govern per fer front a l’impacte de la Covid i, també, enumera, sense pràcticament fer-ne cap valoració, l’“estratègia de diversificació que hauria d’ampliar les fonts de finançament i allargar la maduresa mitjana del deute”. Essencialment, la qualificadora manté el ràting país perquè tot i els dèficits públics que es preveu que es generin els propers exercicis, l’endeutament continuarà sent assumible en proporció amb el PIB, per sota dels estàndards internacionalment establerts tot i el creixement que el mateix Govern ja ha reconegut que experimentarà.

“El recent ressorgiment del coronavirus a Catalunya suposa un risc negatiu per a les perspectives i la incertesa sobre la trajectòria de creixement d’Andorra continua sent elevada”

En qualsevol cas, les previsions de caiguda del PIB per aquest 2020 ja són un punt percentual llarg més del que preveu l’executiu. “Fitch preveu que el PIB real es contracti amb l’11,4% el 2020 a partir d’un creixement de l’1,8% el 2019. Esperem que el PIB es recuperi gradualment, ja que la pandèmia continuarà gravant les perspectives de creixement dels països veïns i els ingressos turístics. En el nostre escenari bàsic, l’economia (andorrana) es recuperarà fins al 4,3% el 2021 i el 3,4% el 2022” manté la nota, on s’alerta, però, que “el recent ressorgiment del coronavirus a Catalunya suposa un risc negatiu per a les perspectives i la incertesa sobre la trajectòria de creixement d’Andorra continua sent elevada”.

Fitch Ratings repassa en el seu informe les darreres dades en relació amb les entrades de visitants els darrers mesos, superat l’epicentre de la crisi sanitària i el tancament de fronteres i projecta “que el nombre de turistes disminueixi al voltant d’un 50% durant tot l’any”. La qualificadora fa referència també als crèdits tous -una disposició de 133 milions d’euros respecte dels 230 programats, ressalta- i enumera accions com el permís retribuït per als treballadors confinats. L’avaluadora de ratings també centra una part del seu informe en allò que tècnicament s’anomena forces del treball. L’ocupació, els assalariats, vaja.

La qualificadora projecta “que el nombre de turistes disminueixi al voltant d’un 50% durant tot l’any”

Així exposa que “l’elevada proporció de la mà d’obra estrangera (el 77% a finals del 2019) donarà suport a la flexibilitat del mercat de treball”, vaja, allò que a Andorra no es pot viure sense treballar i que aquell que no tingui feina n’haurà de marxar. “Una previsió de sortida de mà d’obra estrangera contribuirà a disminuir la taxa d’atur a través de la crisi, però tindrà un efecte negatiu més en el consum privat. Preveiem que la taxa d’atur augmenti fins al 6,3% el 2021, des del 2,1% a finals del 2019”. Si això fos així, a banda de la marxa de persones hi podria haver més de 2.500 persones sense feina al país.

Finances públiques i fonts de finançament

Fitch Ratings destaca com no pot ser d’una altra manera que la crisi tindrà un impacte negatiu en les finances públiques. Ja s’ha dit que l’endeutament de manera molt important. Encara bo, ve a dir la qualificadora, que els deutes governamentals “només representen el 3% dels actius bancaris totals”. És en aquest punt que l’avaluadora de ratings fa referència a les fonts de finançament. “En resposta a les necessitats de finançament creixents, el Govern ha iniciat en una estratègia de diversificació que hauria d'ampliar les fonts de finançament i allargar la maduresa mitjana del deute”. I cita el préstec amb Crédit Agricole, “que pot ajudar a obrir el camí cap a la primera emissió de bons internacional d'Andorra en els propers anys” i altres línies de crèdit.

El préstec amb Crédit Agricole “pot ajudar a obrir el camí cap a la primera emissió de bons internacional d'Andorra en els propers anys”

També la recent pertinença al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa o “la col·laboració amb el Banc Europeu d’Inversions”. Una col·laboració que és tan embrionària que de moment encara s’ha de materialitzar. Amb tot, l’acostament a aquestes institucions “hauria de donar lloc a oportunitats de finançament addicionals. “Fitch entén que la sol·licitud d’adhesió d’Andorra amb el FMI segueix el camí i es podrà concloure tan aviat com a octubre, una mica abans del que ens havíem previst. Els membres no només proporcionaran a Andorra la xarxa de seguretat d’accés als recursos financers de l’FMI, sinó que també milloraran la transparència i la qualitat de les dades comunicades”, també reflecteix l’informe.

Sector bancari

Per al balanç sobirà, la qualificadora estima molt important el coixí del qual disposa la CASS o les baixes despeses financeres que ha d’assumir l’Estat, producte d’un endeutament relativament baix i un tipus d’interès més baix encara en l’actualitat. On sí que veu, com gairebé sempre d’altra banda, un problema important la qualificadora és en el sector bancari. La gran dimensió del sector bancari d'Andorra (els actius equivalen al 556% del PIB) i la falta d'un prestador d'últim recurs suposa un risc de responsabilitat contingent per al sobirà”. I alerta Fitch que “les perspectives del sector bancari s’han deteriorat a partir del xoc de la Covid-19, ja que la recessió profunda està amplificant els riscos de qualitat del crèdit i pressionant els ingressos i la rendibilitat”.

“Fitch ha revisat recentment en negatiu les perspectives de l'entorn operatiu dels bancs”

En aquest marc, “Fitch ha revisat recentment en negatiu les perspectives de l'entorn operatiu dels bancs. La qualitat del patrimoni continua sent sensible a elevades concentracions d’un sol nom, atesa l’exposició dels bancs a la petita economia d’Andorra. Aquests riscos es veuen mitigats per l’elevada proporció de les operacions de banca privada i de gestió d’actius, així com per la liquiditat de les llars i empreses, que han estat recolzades pels programes governamentals en resposta al xoc pandèmic”. En fi, que de flors i violes ben poquetes. Cert que la situació és complicada arreu. Però és clar que Andorra no se’n salva. Gens ni mica.

Comentaris (3)

Trending