FEDA veu poc factible una possible apagada global a Europa però insisteix en l’estalvi energètic

La companyia admet que la dependència energètica de l’exterior faria que Andorra es veiés molt afectada però defensa que les inversions dels darrers anys “aporten seguretat” en cas que es produís

La central de FEDA.
La central de FEDA. G. P.

L’alerta ha sorgit d’Àustria. Més concretament, d’un informe oficial, fet pel ministeri de Defensa. Els seus experts consideren possible que, en algun moment dels pròxims cinc anys, Europa pateixi una gran apagada d’electricitat. L’avís ha corregut com la pólvora i ha generat no es pot negar, inquietud. Com afectaria això a Andorra? Des de FEDA s’ha volgut treure ferro a l’avís, però també es remarca la importància d’apostar per l’estalvi i per incrementar la producció pròpia per estar més preparat en el pitjor dels casos.

A l’hora de valorar si realment és possible una gran apagada, el director de FEDA, Albert Moles, apunta que és cert que hi ha un perill de situacions d’aquesta mena, però amb una afectació que, difícilment, hauria de tenir una afectació tan global. Així, apunta que un primer escenari seria “la possibilitat que, en certs moments de l’hivern, i en particular si es dona el fet de tenir una onada de fred important, no es pugui assegurar l’equilibri entre oferta i demanda d’energia, a causa de la manca de disponibilitat de capacitat de producció”.

Al seu entendre, el risc en aquest supòsit es limita pel fet que “com cada any, els operadors de xarxes de França i Espanya han assegurat disposar dels mitjans de producció amb capacitat de produir i no preveuen tensions excepcionals”. Tot i això, també remarca que “un desajust de l’oferta i de la demanda implica possibles talls de subministrament en zones reduïdes i de durada també curta”. Si això passa al centre d’Europa, “no tindria per què afectar l’oest”

En línies generals, el director de FEDA, Albert Moles, considera que la xarxa europea està prou preparada per evitar un tall global però sí que pot tenir interrupcions d’afectació més reduïda en determinades situacions

Una altre possible supòsit de manca de subministrament seria que hi hagués un “incident a les xarxes” que “posaria en perill l’estabilitat, deguda a la pèrdua molt ràpida de part de la potència disponible”. En aquest cas, Moles reconeix que “l’afectació pot ser més generalitzada i a més totalment imprevisible”, tot i que “els sistemes elèctrics tenen automatismes per limitar-los al màxim”.

El director de FEDA apunta, en definitiva, que “són dues casuístiques molt diferents i en els dos casos tenen conseqüències controlades”. A més, defensa que “Europa disposa d’una xarxa elèctrica resistent i ben dimensionada”.

Ara bé, també admet que, si el pitjor del cas s’acabés donant, Andorra es trobaria en una situació complicada, ja que “té una gran dependència dels països veïns; importem anualment el 80% de l’electricitat que es consumeix”. Moles recorda que “l’objectiu de FEDA ha sigut sempre reforçar les connexions amb França i Espanya per poder garantir que en cas d’una avaria en la línia provinent d’un dels dos països, el subministrament del país quedés garantit al 100% per l’altre costat”.

Per tant, “en cas que hi hagués una apagada a la zona veïna de França, Andorra podria abastir-se del costat espanyol, i en cas que hi hagués una apagada a la zona veïna d’Espanya, es podria abastir del costat francès”. Una situació que, afirma, “ja ha passat algun cop sense que els clients d’Andorra notessin aquesta apagada”. Així, Moles defensa que “totes aquestes inversions ens ajuden a garantir el subministrament i ens aporten seguretat en cas d’una situació com la que plategen”.

Això sí, el que es demana a la població és que “cal afavorir l’estalvi energètic”. Es tracta de “la manera de protegir-se en el futur de possibles apagades”. Al seu entendre, és una forma de preparar-se: “estalviar i adaptar el consum a les noves fonts de producció renovables, com ara carregar el vehicle elèctric amb energia solar”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending