FEDA va veure com la despesa en compra d’electricitat es duplicava el 2021

La companyia tancava el tercer trimestre amb un resultat positiu de 3,64 milions que, a 31 de desembre, a conseqüència del desbocament del preu de l’energia, s’havia transformat en pèrdues de fins a 5,5

Logotip de FEDA a una de les oficines comercials.

FEDA va tancar l’any 2021 amb un resultat negatiu per primer cop en molts i molts anys. Els 5,5 milions de pèrdues s’expliquen clarament per com es va disparar el cos de la compra d’energia a l’exterior. Malgrat que part d’aquesta electricitat arriba via contractes a preu tancats, la resta, la que es va veure afectada per la bogeria del mercat als països veïns, va fer molt de mal. Ras i curt, la despesa en aquest àmbit es va gairebé duplicar.

Així es pot constatar en la liquidació de l’exercici de la companyia, a la qual ha tingut accés Altaveu. Remuntant-se a l’any 2020, es pot comprovar com la compra d’energia a comercialitzadores espanyoles i franceses va suposar tot just el pagament de 20,924 milions d’euros. Un exercici després, aquesta xifra ha passat a ser de 41,736 milions. Per tant, gairebé dues vegades més.

Evidentment, la culpa d’aquesta evolució la té el preu disparat, especialment durant els darrers mesos de l’any, d’aquesta electricitat. De fet, si s’analitza la liquidació pressupostària de FEDA a 30 de setembre, la companyia encara presentava números verds. De fins a 3,64 milions d’euros de beneficis. Cert, una xifra molt inferior a la del 2020, però encara en positiu. En canvi, en només tres mesos, s’ha passat a pèrdues de 5,5 milions.

La compra d’energia va disparar la despesa en consum de béns. Si el 2020 s’havia quedat en 24,5 milions, el 2021 es va disparar fins a 46,34. Altres partides menors, com ara la compra del gas natural liquat per a les centrals de cogeneració o els costos propis d’aquest servei també van anar a l’alça. En el primer cas, es van pagar 730.446 euros per la compra de gas -pels 490.000 d’un any abans-. En el segon, la partida va pujar a 1,333 milions, pels 852.000 euros de l’exercici anterior.

I aquesta evolució a l’alça no es va donar, ni de bon tros, als ingressos. Sí, FEDA va millorar de forma significativa la seva xifra de negoci. Va passar de 55,8 milions el 2020 a 57,7, pujada principalment atribuïble a una major venda d’electricitat a consumidors finals. Gairebé dos més, un increment del 3,3%. En qualsevol altra circumstància, segurament seria sinònim d’un bon resultat. En el context actual del mercat elèctric, clarament insuficient.  

El document aprofita per treure pit de l’ajuda que FEDA va oferir per intentar pal·liar l’impacte social i econòmic de la pandèmia. Així, es posa en relleu que s’han fet descomptes, al llarg d’aquests dos anys (2020 i 2021) per un valor superior als sis milions d’euros (3,071 el primer i 3,06 el segon).