Les estacions preparen noves demandes d’ajut conscients que fins ben entrat el febrer no obriran

El Govern està a l’expectativa de les exigències de les societats explotadores, que reclamen suport per poder mantenir en marxa una estructura mínima o en cas contrari donaran per acabada la temporada

Pal-Arinsal ja ha indicat clarament quines són les seves intencions.
Pal-Arinsal ja ha indicat clarament quines són les seves intencions. vallnord pal-arinsal

Mantenir les estacions obertes sota mínims no surt a compte a les societats explotadores de camps de neu. Aquesta és la conclusió, el que tenen clar els responsables de les empreses. Davant d’aquesta situació, i conscients que el 30 de gener difícilment es podran posar en marxa les instal·lacions, les empreses, sota el paraigua d’Ski Andorra, preparen noves peticions per fer a l’administració. Cal suport, diuen des de les societats, per mantenir l’estructura actual, en cas contrari, si s’ha de tancar el que ara hi ha obert, s’optarà per donar la temporada per clausurada.

Les expectatives en els països de l’entorn no són gaire esperançadores. L’evolució epidemiològica de la pandèmia no és gens encoratjadora, ans el contrari. I tant França, dijous, com Catalunya, divendres, diumenge o dilluns, poden endurir les mesures actuals per fer-les més restrictives. Davant d’això, diverses fonts de l’entorn de la patronal de les estacions han assegurat que si es poden obrir les estacions al turisme de forma general a partir de mitjan febrer ja faran prou. Però per arribar fins allà cal mantenir un mínim d’obertura després de decidir, amb la pressió de Govern, posar en marxa una part de les instal·lacions el 2 de gener.

Les expectatives en els països de l’entorn no són gaire esperançadores; i tant França, dijous, com Catalunya, divendres, diumenge o dilluns, poden endurir les mesures actuals per fer-les més restrictives

Les fonts consultades han assegurat que la facturació que s’està fent ara, si es pot dir així, és ridícula. Que tot són despeses. I que si no hi ha suport de l’administració i cal tancar la poca infraestructura que hi ha oberta, malauradament es donarà la temporada per closa, perquè seria més costós haver de posar en marxa posteriorment tota la maquinària. D’aquesta circumstància n’és conscient el Govern, segons que han admès fonts properes a l’executiu, que han reconegut estar a l’expectativa de quin serà el paquet d’ajuts que en forma de demanda posaran sobre la taula les estacions.

El Govern, amb el suport d’altres entitats com pot ser FEDA, ja han exonerat les estacions del cost de l’energia, per exemple, el mes de desembre. I també han possibilitat que els treballadors de pistes contractats amb posterioritat al 30 de setembre es puguin acollir durant tot el gener a suspensions temporals de contracte o reduccions de jornada. A totes les empreses s’han acollit, en major o menor mesura, als ERTOs. I una possibilitat és que es demani que aquesta fórmula de contractació laboral es pugui allargar en el temps. En cas contrari, també a les pistes, hi podria haver acomiadaments a partir de primers de febrer. Alhora, els responsables de les estacions saben que al seu entorn, com a motor que són, hi ha tot un teixit econòmic que en certa manera en depèn. I que les incerteses no són bones.

A Pal-Arinsal haurien mirat de posar fi a aquest debat, a aquests interrogants, assenyalant el full de ruta que tenen i que no creuen que l’evolució de la pandèmia faci canviar gaire. Com a mínim no per anar a més. El sector Arinsal no obrirà com a seu d’esquí alpí, que és el que més volum de negoci genera. Difícilment aquesta decisió, controvertida segons alguns, difícil d’adoptar segons tots, es modificarà encara que des de l’estació massanenca són conscients de l’impacte que això pot tenir. Però s’hauria adoptat la decisió d’intentar salvar les engrunes abans que s’enfonsi tot el vaixell. La situació, i no només a la Massana, és extremadament complicada. Molt delicada.

Comentaris

Trending