Espot ‘obvia’ les mesures dels veïns, evita el confinament i s’aferra al consum intern

El cap de Govern admet que “no som immunes al que puguin decidir” França, Espanya i Catalunya però també dóna a entendre que no hi ha cap pla de xoc malgrat que tot plegat “ens farà prou mal”

Xavier Espot donant explicacions de les noves mesures i altres consideracions.
Xavier Espot donant explicacions de les noves mesures i altres consideracions. Toni Solanelles

Andorra “no va a remolc”. Té la seva pròpia “idiosincràsia”. I tot i que “no som immunes al que puguin decidir” França, Espanya o Catalunya, el Govern no sembla tenir cap pla de xoc preparat. Ho ha afirmat, o ho ha deixat entreveure, segons el cas, el cap de Govern, Xavier Espot, en una compareixença surrealista. Com si el Principat fos una illa flotant. Les manifestacions d’Espot han estat abans de l’anunci d’Emmanuel Macron, però quan ja es donava per fet el confinament de França. Fet oficial l’anunci, el Govern es dóna temps per fer contactes.

Fonts oficials de l’executiu han recordat que les decisions anunciades pel president de la República francesa no entraran en vigor fins divendres i que hores d’ara no s’ha comunicat oficialment que tinguin afectacions a la frontera amb Andorra. De fet, Espot ha assegurat que a diferència de la desescalada de la primavera, en aquesta ocasió el Principat no ha de demanar ni a Espanya ni a França equiparar-se als territoris veïns dels seus respectius estats perquè no toca. Perquè no hi ha igualtat de condicions.

El mandatari manté que a diferència de la desescalada de la primavera, en aquesta ocasió el Principat no ha de demanar ni a Espanya ni a França equiparar-se als territoris veïns perquè Andorra sanitàriament està molt millor

És a dir, el Govern no pot demanar una mena d’annexió a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran o a Occitània perquè s’entén que la situació epidemiològica al Principat és molt millor que les dues àrees esmentades. Per tant… un ciri i a resar, conscient, però, Xavier Espot que les restriccions que vindran donades de fora “ja ens faran prou mal” i que no cal que de fora, a més a mes, imposin restriccions internes. Per tant, es pretén que “les activitats que depenen del consum intern” puguin anar fent. Per a la resta, cap mena de recepta. No hi ha pla B.

El cap de Govern, en tot cas, almenys aquesta tarda, ha deixat dit, i ha assegurat que “no és una voluntat d’improvisació”, entre altres coses perquè si el Principat està millor sanitàriament és per la capacitat d’anticipació, que es canviïn les mesures aquest dimecres anunciades, i que entraran en vigor entre dissabte i dilluns, per les decisions que adoptin els veïns. En tot cas, en quinze dies, que és el termini inicialment previst perquè s’allarguin les noves directrius es farà la valoració escaient. I com que l’afluència turística també caurà, tot i que el turisme no contagia, segur que en el fons tindrà incidència en una rebaixa de la reproducció de la malaltia. Surrealisa tot plegat.

Comentaris (5)

Trending