Entra a tràmit una nova llei per a regular les activitats a les estacions de muntanya

La legislació actual, que es va portar endavant fa més de 20 anys, havia quedat obsoleta i no reflectia les competències, responsabilitats i obligacions d’explotadors i usuaris adaptades a l’actualitat

Jordi Gallardo a la compareixença d'avui.
Jordi Gallardo a la compareixença d'avui.

Aquest divendres ha entrat a tràmit, en caràcter d’urgència, una nova llei que afecta directament a les estacions d’esquí, que passaran a anomenar-se “estacions de muntanya”, tal com ha indicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. D’aquesta manera, la nova legislació contemplarà aspectes que l’actual deixava fora per estar “obsoleta” i reflectirà les competències, responsabilitats i obligacions d’explotadors i usuaris.

“Les estacions han patit una desestacionalització i ofereixen activitats durant tot l’any més enllà de l’esquí”, ha apuntat Gallardo. Per aquest motiu, s’ha tramitat aquest projecte de llei, que hauria d’entrar en vigor “com més aviat possible”. Tot i que moltes de les activitats ja es fan amb certa normalitat, es donarà fins a tres mesos perquè les estacions es puguin adaptar a la nova regulació.

Amb aquesta nova llei, es desprendran diversos reglaments que regularan, per exemple, les actuacions que es poden fer a les estacions de muntanya, com el condicionament de pistes, la classificació i senyalització depenent de la seva dificultat, entre altres. També es farà un segon reglament que delimitarà les condicions d’ús, l’explotació, les proves i verificacions de les infraestructures, els equipaments i les activitats.

Gallardo també ha apuntat que es definirà el concepte d’estació de muntanya, de forma que serà “una activitat mercantil que desenvolupa una prestació de serveis de la pràctica de l’esquí i esports de muntanya, com activitats turístiques i lúdiques”, és a dir, que emmarca aquelles activitats que s’han incorporat els últims anys a les ofertes de les pistes i que no estan vinculades directament amb l’esquí. D’aquesta manera, el ministre assegura que “es facilitarà la gestió del registre de comerç” i es pot ampliar el concepte, “s’està fent una legislació que és moderna i competitiva, i els ajudarà a ser referents en el sector”.

Però no és únicament aquest el concepte que es defineix, sinó que també s’impostaran el marc d’activitat que es poden fer, quines noves es poden incorporar, quines queden excloses o quines no suposen risc per a l’estació o l’usuari. Així mateix, es diferenciarà entre esquiador, usuari d’activitat de muntanya i vianant. Gallardo ha afirmat que seran els explotadors qui fixen les competències, però que totes elles hauran d’estar subjectes tant als plans d’urbanisme parroquials, com a la legislació de territori.

Per últim, ha afirmat que hi haurà un règim sancionador, però que estarà subjecte a aquelles persones que no compleixin amb certs aspectes de seguretat. Però, les estacions hauran d’establir la seva pròpia normativa que reguli quines activitats estan permeses en els seus recintes, així com quins seran els drets dels usuaris.

Comentaris (3)

Trending