Les empreses del país també s’aferren a la vacuna anti-Covid com a única esperança

El teixit econòmic del país evidenciava hi ha al primer semestre de l’any una profunda crisi que tot fa preveure que s’aguditzarà amb la situació derivada d’aquesta segona onada de la pandèmia

Gràfica de l'evolució dels negocis: blau per a la indústria, vermell per a la construcció, verd per al comerç al detall i lila per al sector hoteler. cambra de comerç

La vacuna és l’única esperança que tenen els empresaris del país, com bona part de les societats internacionals, per mirar de començar a remuntar el vol durant el 2021. Segons les dades de l’Enquesta de Conjuntura del primer semestre elaborada per la Cambra de Comerç, ja s’evidencia amb aquest primer tram del 2020 una crisi econòmica molt important, amb uns nivells de confiança molt baixos, que se situen en mínims històrics.

L’any en curs havia començat de manera positiva, evidenciant la recuperació econòmica ja apuntada durant el 2019. L’esclat de la crisi sanitària, però, ho va engegar tot a rodar. Les valoracions econòmiques i els indicadors de conjuntura del primer semestre de l’any 2020 recullen l’impacte de la paralització de part de l’activitat productiva a conseqüència de la crisi sanitària. En les enquestes de clima empresarial hi han participat 271 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comerç al detall i l’hoteleria. L’anàlisi dels resultats permet obtenir informació sobre la conjuntura econòmica i l’evolució de l’activitat empresarial andorrana tant a la Cambra de Comerç com a tots els estaments socioeconòmics d’Andorra.

Des d’una òptica sectorial l’afectació ha estat general, però hi ha hagut diferències notables entre sectors. Durant el primer semestre de l’any 2020, la indústria i la construcció han registrat una caiguda relativament més moderada, ja que a mesura que s’han anat aixecant les restriccions, la recuperació també està sent més ràpida i constant. En canvi, les activitats més directament vinculades al turisme (el comerç, l’hoteleria, la restauració, les agències de viatges, el transport de viatgers, les activitats culturals i d’oci...) presenten un panorama més fosc.

Segons la Cambra, la Covid-19 ha posat de manifest les mancances i la vulnerabilitat del nostre model econòmic, excessivament dependent del turisme i amb una economia poc diversificada

Segons la Cambra, la Covid-19 ha posat de manifest les mancances i la vulnerabilitat del nostre model econòmic, excessivament dependent del turisme i amb una economia poc diversificada. És en aquest context que les mesures a curt termini hauran de combinar-se amb altres accions de mitjà i llarg termini, dirigides a transformar el nostre model econòmic i aconseguir un posicionament més competitiu basat en una economia més sostenible i diversificada.

El president de l’ens cameral, Miquel Armengol, remarca que el paper de l’entitat en la definició i la implementació de mesures de reactivació i transformació econòmica és, i ha de ser, preponderant. Per això, volem treballar i col·laborar estretament amb el Govern per desenvolupar aquest full de ruta més estratègic, cabdal per afrontar els canvis i encarar amb èxit els reptes que el país haurà afrontar en un futur.

D’altra banda, de cara a aquest proper any 2021, la Cambra està treballant en un programa d’accions per ajudar el teixit empresarial a superar la crisi i potenciar-ne la competitivitat. Aquest programa, que presentarem abans de final d’any, s’ha definit amb les opinions recollides en les diverses enquestes de clima empresarial elaborades per la Cambra i també amb les aportacions obtingudes en les reunions amb representants de diversos sectors econòmics. Només l’anunci dels avenços en relació amb la vacuna permetent dotar d’una mica de llum a un panorama molt negre.

Etiquetes: