Empresaris i gestors lamenten la poca previsió governamental amb els salaris

Més enllà dels costos que comportin, el fet d’implementar augments de sou de manera retroactiva comporta desajustaments en la comptabilitat

Entre maig i juny s'haurien de produir increments salarials.
Entre maig i juny s'haurien de produir increments salarials. ARXIU

Que cal augmentar els salaris? La immensa majoria d’empresaris hi estan d’acord, especialment en relació amb el salari mínim i els més baixos, i en aquest sentit els gestors i comptables poc hi tenen a dir. Ara bé, el que sí que lamenten tots plegats són les formes emprades pel Govern en relació amb la implementació dels increments salarials emmarcats en les mesures per pal·liar l’encariment del cost de la vida.

Més enllà dels costos que les mesures suposin, el que critiquen els empresaris i els comptables és que el Govern, l’administració, actuï sense cap mena de previsió. I que acordi increments salarials -en aquest cas en relació amb la remuneració mínima- de forma reatroactiva. Aquesta manera de procedir, expliquen les fonts, té més implicacions del que pot semblar.

“Imagini’s que a mitjan maig vaig acomiadar una persona que cobrava el salari mínim i ara s’ha acordat un increment de manera reatroactiva a primers de més. En conseqüència, legalment, a aquella persona li pertocarien uns quants euros més. Vostè creu que em comunicaré amb aquella persona que he acomiadat per regularitzar aquella vintena d’euros?”

La resposta és obvia. I creuen que aquest és un dels elements més senzills d’entendre. Però que n’hi ha d’altres d’igual o més nocius. “Potser no es veia fa mesos que les coses anaven maldades. Si calia actuar, no s’hauria pogut fer abans i de manera més planificada?”, es queixen les fonts consultades.

MÉS RECAPTACIÓ

I encara hi ha un altre element que deixen notar els comptables consultats. Hi haurà treballadors que estan en la franja mitjà salarial però que entren, per la remuneració que tenen, en el còmput d’empleats als quals, en principi amb efecte 1 de juny, se’ls haurà d’apujar l’IPC de manera obligatòria. Això, en no pocs casos, afirmen les fonts, farà que saltin en la suma remuneratòria anual per sobre dels 24.000 euros, amb la qual cosa hauran de passar a tributar IRPF.

“En resum, que el que en aquests casos els pertoqui de més, pràcticament de manera íntegra ho passarà a recaptar l’Estat perquè caldrà fer-ho constar en la declaració. Hi ha situacions surrealistes, certament”, indiquen les fonts.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending