L’elevat cost de la vida continua empenyent els residents portuguesos a tornar a casa

El president de les Comunitats Portugueses, José Manuel da Costa, té constància que cap a l'agost hi haurà diversos retorns al país d’origen, tenint en compte els ajuts que ofereix el seu govern i la manca de treballadors que hi ha a la construcció

Un passaport portuguès.
Un passaport portuguès. ARXIU

L’elevat cost de la vida és el principal factor que fa temps que porta els residents portuguesos a fer les maletes i retornar al seu país d’origen. La finalització del curs escolar i un cop es comencin les vacances a la construcció provocarà que hi hagi famílies que decideixin marxar, segons apunta el conseller de les Comunitats Portugueses, José Manuel Da Costa.

A Andorra hi ha actualment 8.754 residents portuguesos, segons les dades del mes de juny que ha fet públiques fa pocs dies el departament d’Estadística. És l’únic col·lectiu que fa temps que presenta una disminució de la seva població resident al país. En aquest sentit, del juny de l’any passat al d’enguany hi ha 78 persones menys.

“Andorra és un país car per viure-hi i els pisos no són barats, per això marxaran a l’agost per matricular els seus fills a l’escola

El conseller de les Comunitats Portugueses, José Manuel da Costa, té constància que aquest estiu continuarà el degoteig de fuga de residents que tornaran al seu país. “Andorra és un país car per viure-hi i els pisos no són barats”, ha manifestat. Reconeix que viure a Portugal tampoc és barat, però les ajudes del Govern per als immigrants retornats a través del Programa Regressar poden facilitar la vida durant els primers anys. El retorn es produirà un cop acabat el curs escolar i quan comencin les vacances al sector de la construcció. “Marxaran a l’agost per matricular els seus fills a l’escola i puguin començar el curs al setembre”, ha exposat.

Da Costa manifesta que a Portugal el sou mínim interprofessional és de 886 euros al mes. Tot i això, exposa que “a la construcció hi falta gent i et pots guanyar bé la vida amb sous que poden oscil·lar entre els 1.500 i 2.000 euros. Com que hi ha manca de mà d’obra, els sous s’incrementen”. Pel que fa al preu de l’habitatge, destaca que cap al nord del país “pots trobar un pis de lloguer per uns 400 euros”.

No ha pogut donar xifres exactes de quantes persones podrien acabar abandonant el país. Des del consolat honorari del Portugal al país no es té constància que hi hagi d’haver un gran èxode.

Comentaris (45)

Trending