Els economistes preveuen que la inflació es moderi en el darrer trimestre de l’any

La dada de l'IPC avançat del mes de febrer "és dolenta" i això ha obligat a refer les previsions que es situen en el 5% a finals del 2023

Una compradora en una àrea comercial d'alimentació.
Una compradora en una àrea comercial d'alimentació. ARXIU

La inflació continua desbocada i una mostra més és l’IPC avançat del mes de febrer que és del 7,5% per culpa, bàsicament de l’alimentació. Una dada, que els economistes titllen de “dolenta” i els trenca les previsions que havien fet a principis d’any. Tot i això, confien que en el darrer trimestre els preus es moderin perquè si no succeeix s’entraria en una situació molt complicada i es produirà una estaflació.

No és gens fàcil fer previsions i menys en la situació actual en què s’ha complert un any de la guerra a Ucraïna i això té una afectació important tant en l’energia com en l’alimentació. A inicis d’any el Col·legi d’Economistes situava l’IPC al final del 2023 en el 3,5%, és a dir, la meitat del que va tancar l’any 2022 (7,1%). Uns comptes que està clar no es compliran.

El vocal del COEA, Antoni Bisbal, posa en relleu que s’està notant la pujada del rebut de la llum que va entrar en vigor el passat 1 de desembre i, sobretot, l’encariment dels productes alimentaris. “Ucraïna és un dels productors de cereals més grans del món i la guerra està afectant molt a la producció d’aliments”, ha puntualitzat. Remarca que la demanda continua sent molt elevada, però l’oferta no és la mateixa.

Fruita exposada a un centre comercial del país aquest matí.

Relacionat

L’alimentació enfila encara més una inflació rècord, fins al 7,5%

Amb les dades actuals a la mà, Bisbal creu que l’augment dels tipus d’interès haurà de contribuir a frenar la inflació, malgrat que no preveu que comenci a reconduir-se la situació fins al darrer trimestre de l’any. “Juliol i agost són mesos de molta despesa amb les vacances, crec que de cara a setembre o octubre s’ha de notar una disminució”, ha subratllat. Pensa que aquest 2023 es tancarà amb un IPC al tomb del 5% tot i que alerta que “si en els darrers mesos no hi ha un canvi s'entrarà en una estaflació". Això, diu, "és el pitjor que li pot passar en un país perquè els preus pugen però l'enconomia s'estanca".

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending