La duana perd més d’un 25% d’ingressos per culpa de la crisi del coronavirus

Després que al setembre la recaptació registrés, per primer cop des de l’esclat de l’epidèmia, xifres positives en comparació al 2019, a l’octubre han tornat a caure presagiant una davallada més forta al novembre

Les importacions i les exportacions han pujat considerablement el mes d'abril.
Les importacions i les exportacions han pujat considerablement el mes d'abril. ARXIU

Els brots verds han durat ben poc pel que fa als ingressos registrats a la duana gràcies als productes que entren al país. Després que al setembre les dades registressin números positius per primer cop en tot l’any, a l’octubre ha tornat el color verd. La recaptació ha caigut un 16,7%, fet que situa la davallada global de l’exercici en més d’un 25%. Bon exemple d’aquesta evolució es troba en les importacions de tabac, que després d’un setembre amb una forta pujada, han tornat a caure prop d’un 16%.

L’empitjorament de la segona onada del coronavirus al llarg del mes passat, amb l’aplicació de restriccions que han afectat sectors com la restauració però també les mesures que anaven adoptant els països veïns que feien preveure una davallada de l’arribada de turistes, ha frenat la recuperació dels ingressos a duana. Després d’un setembre positiu, amb increment del 21%, octubre s’ha tancat amb una nova caiguda.

Els darrers dies del mes, amb les restriccions aplicades a Catalunya i França el ritme de les importacions va començar a davallar tot preveient la impossibilitat de tenir turistes durant diverses setmanes

Així, s’han recaptat tot just 14,57 milions d’euros, el que representa una davallada del 16,7% en comparació als 17,49 del mateix mes del 2019. Pel que fa al global acumulat durant tot l’any, la diferència, evidentment negativa, és del -25,6% (128,93 milions el 2020 pels 173,23 de l’anterior exercici).

Per productes, destaca l’evolució negativa dels ingressos provinents de la taxa per importació del tabac. Tot just es van recaptar 6,23 milions d’euros, comparats amb els 7,39 d’octubre del 2019. És a dir, una davallada del 15,6%. En l’acumulat de tot l’any, la davallada s’enfila per sobre del 28%: 60,4 milions pels 83,95 de tot l’exercici anterior.

Altres capítols també registren noves davallades, seguint, de fet, la tònica de tot l’any, i especialment des del març amb l’esclat de la crisi del coronavirus. Així, les taxes cobrades per les begudes han caigut un 17,9% i les de combustibles, un 23,7%. Per últim, el capítol d’altres mercaderies la caiguda ha estat més moderada, però igualment forta, de l’11,2%.

I tot fa pensar que aquesta evolució a la baixa és només el pròleg de la que es viurà aquest novembre, on no seria estrany que s’apropessin a les dels mesos de confinament. Cal tenir present que amb les restriccions decretades a Catalunya i França, l’arribada de turistes és impossible i, per tant, el consum, i de retruc la necessitat d’importar mercaderies, i especialment algunes de les més dirigides als visitants, com ara tabac, begudes o benzina, serà molt menor.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending