Denuncien que alguns treballadors han marxat de l’empresa un cop finalitzat l’ERTO

Tot i que des dels sectors empresarials s’admet que són casos “minoritaris i anecdòtics” es lamenta que alguns d’aquests empleats han cobrat fins al darrer moment la prestació tot i tenir decidit que no continuarien amb aquesta feina o, fins i tot, estar ja fora del país

Oficina del Servei d'Ocupació.
Oficina del Servei d'Ocupació. Altaveu

El principal objectiu pel qual es va impulsar en el seu dia, en ple confinament per l’esclat de la pandèmia del coronavirus, la regulació de la figura dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupacio (ERTO) era protegir els llocs de treball. Evitar que les empreses acabessin acomiadant empleats. La fita s’ha acabat aconseguint. No tots els assalariats, però, han fet un bon ús de la mesura. Una minoria, es denuncia des de les patronals, han acabat plegant voluntàriament un cop se’ls ha reincorporat.

Vagi per endavant que els mateixos sectors remarquen que es tracta d’una excepció. Que s’ha donat? Sí. Que no ha estat, ni molt menys, un fenomen general? També. Però ha passat. El major nombre de casos va arribar, de fet, el juliol, coincidint amb la finalització per a la major part de sectors -tret de l’oci nocturn i de les agències de viatges- d’aplicar als treballadors o bé una suspensió de contracte o bé una reducció de jornada. Alguns empresaris, així ho han explicat a Altaveu, es van trobar amb la sorpresa quan van trucar el treballador per dir-li que s’havia de reincorporar a la feina.

El nombre més important de casos es va detectar el mes passat, coincidint amb la finalització de la mesura per a la majoria de sectors econòmics, sobretot al dels allotjaments turístics

En algun cas, l’empleat es va presentar però, al cap de pocs dies, va comunicar el seu desig de deixar l’empresa. En altres, ni tan sols això. De fet, fins i tot s’hauria produït alguna situació en la que la persona en qüestió hauria admès davant el patró que feia dies que es trobava fora del país, perquè havia decidit tornar al seu lloc d’origen. Ara bé, com expliquen les fonts consultades, havent percebut fins al darrer moment la prestació, de la qual, cal recordar, una part correspon al Govern i l’altra a l’empresa.

No es tracta pas d’una situació general, però, per exemple algun sector sí que ha detectat varis casos. Per exemple entre les empreses d’allotjaments turístics, que fins al juny van tenir bona part de la plantilla en ERTO. Com a mínim, haurien constatat una quinzena de situacions similars.  

Consultat sobre la qüestió, el director de la Confederació Empresarial (CEA), Iago Andreu, ha admès que a ells “també algun cas ens ha arribat”, tot i deixar clar que “no és pas una generalitat”. Al contrari, afirma que “la immensa majoria d’empleats ha tornat al seu lloc amb normalitat”.

Sobre aquest punt, des de la patronal es recorda que “quan s’articula un mecanisme com els ERTO, que vol dir que es rep una prestació sense haver de treballar, sempre pots trobar un petit grup de persones que s’han acostumat”. En tot cas, afirma que “són anecdòtics”. També apunta que “des de la patronal vam demanar que es pogués acomiadar gent un cop acabat però això implica que pot passar el contrari”, una situació que, admet, “per l’empresari pot ser decebedor”.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending