La Cambra proposa que els productes venuts per internet puguin passar la duana només amb la factura

L’entitat presenta les conclusions d’un estudi amb les mesures necessàries per impulsar el comerç electrònic al país, fita per a la qual es considera bàsic agilitzar el creuament de la frontera

Les dependències de la duana al riu Runer.
Les dependències de la duana al riu Runer. Altaveu

Impulsar la digitalització de les tramitacions que es fan a la duana i agilitzar-les en general així com crear un procediment simplificat que es basi en la factura com a principal element de declaració. Aquestes són les mesures que permetrien donar un autèntic impuls al comerç electrònic al país, segons les conclusions d’un estudi liderat per la Cambra. Del treball, es desprèn que millorar la burocràcia que els productes han de superar quan creuen les fronteres és necessari si es vol que aquest sector guanyi pes en l’economia del país.

El ‘Projecte d’optimització de la gestió duanera en l’e-commerce al Principat d’Andorra’ ha estat impulsat per l’ens que presideix Miquel Armengol i elaborat amb la col·laboració de dos experts en l’àmbit jurídic i duaner de l’Institut Català d’Investigació Logística (ICIL). En l’estudi també han participat Actua i Actua Tech, així com el mateix departament de Duana. L’objectiu: determinar què millores s’han d’implementar per potenciar realment la venda en línia al país.

S’entén que fomentar el comerç electrònic ha de permetre “promoure l’activitat de les empreses andorranes a l’estranger” així com “la seva internacionalització”. A la vegada, la proposta “pretén dinamitzar la pràctica al mercat intern”.

La Cambra considera clau fomentar i promoure la venda en línia per impulsar l’economia andorrana davant l’actual situació sanitària

De les conclusions de l’estudi es desprèn que és necessari optimitzar la gestió duanera i això suposa reduir els processos i digitalitzar tràmits aprofitant les noves tecnologies. I una de les claus és crear un “procediment simplificat en el qual la factura comercial esdevé l’element bàsic de la declaració”.

Armengol ha volgut remarcar que “el comerç en línia és essencial en una situació com l’actual, ja que permet l’obertura de noves vies cap a l’exterior. Mitjançant el projecte que presentem, volem facilitar els tràmits duaners a les empreses andorranes, afavorir la seva adhesió a l’e-commerce i enfortir la posició econòmica del Principat a escala internacional”.

Des de la Cambra, i basant-se en aquest estudi, es defensa que la digitalització de les tramitacions duaneres ajudaria a l’economia andorrana a ser “més àgil, dinàmica i competitiva”. També apunten que permetria incrementar les transaccions de comerç internacional de forma organitzada i s’eliminaria el requeriment per a les empreses andorranes d’instal·lar-se fora del país per poder oferir venda per internet.

Per al president de la Cambra, la proposta “ajudaria a controlar la competència il·legal, que deriva en l’impagament d’impostos, i contribuiria a posar ordre a la situació actual del comerç andorrà”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending