Els bancs deixen anar llast immobiliari

Les entitats financeres posen en venda edificis perquè no estan amortitzant aquests béns, i per reduir l'excés d'actius

Comentaris

Edifici que es van vendre Crèdit Andorrà a Sant Julià de Lòria.
Edifici que es van vendre Crèdit Andorrà a Sant Julià de Lòria. Altaveu

Els bancs estan posant en venda alguns dels edificis de la seva propietat. Als darrers mesos ja s'han tancat diverses operacions. L'any 2018, els tres principals banc del país (Crèdit Andorrà, Morabanc i Andbank) acumulaven gairebé 500 milions d’euros en actius immobiliaris no afectes a l’activitat financera.  Els bancs no estan amortitzant aquests béns. I no estan efectuant les provisions per pèrdues de valor dels immobles

Els informes de les agències de qualificació ho han anat advertint però sense fer massa soroll: hi ha un excés d'actius ja sigui 'totxo' o terrenys. Això, a nivell nacional, no és un problema. En canvi, en l'àmbit internacional, és preocupant i més si l'entitat es decida preferentment a la banca privada en el terreny europeu o en els altres continents. En aquest sector, la resta de bancs tenen pocs actius. I això pot ser un escull per als andorrans i, aquest és el cas d'Andbank. Hi ha altres fonts que apunten també a l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) de fer pressions a les entitats per vendre, i que el regulador financer segueix d'aprop totes les operacions.

El banc amb més actius és Crèdit Andorrà que ja es va vendre en el seu moment un edifici a l'avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià on havia tingut una de les seves seus a la parròquia. També havia estat propietari de l'edifici de l'Hotel Pol, a la mateixa cèntrica avinguda laurediana, que va adquirir posteriorment la família Cachafeiro i que està tancat i barrat i amb un anunci a la façana d'unes obres de reforma que, pel moment, han consistit en posar una xarxa protectora per la caiguda de rajoles i en treure part del mobiliari.

Hi ha veus partidàries de la subhasta o del lloguer

En alguns casos, les vendes es tiren endavant tot i l'oposició d'accionistes i també d'assessors ja que consideren que hi ha opcions millors com les de la subhasta o del lloguer dels edificis pel seu rendiment. Una altre fórmula que s'utilitza és l'anomenada 'sale and leaseback'. Aixó és, vendre immobles que poden ser la mateixa seu central de l'entitat com en el cas del Crèdit Andorrà, l'edifici de l'avinguda Meritxell 80, a un grup inversor però seguint com a llogater. En aquest cas, el banc té un contracte de lloguer fins el 2025, renovable per deu anys més, i  disposa d’un dret preferent d’adquisició sobre l'immoble. Per aquesta venda, va ingressar uns 85 milions d'euros més plusvàlues. En el mateix període es va vendre dos immobles més.

Les operacions financeres de 'sale and leaseback' són una opció utilitzada habitualment per les corporacions internacionals i, de forma especial, pels grans grups financers per optimitzar la gestió dels seus balanços, enfortir la ràtio de solvència i millorar la ràtio de liquiditat. És una opció que també ha fet servir Andbank amb algun dels seus edifics com la seu central.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending