L’APDA troba que és “excessiu” demanar el passaport o un DNI en un restaurant

L’entitat, mitjançant un missatge a les xarxes socials, posa en relleu que els establiments estan obligats a protegir les dades que recullin i evitar que es puguin filtrar a un tercer

El director de l'Agència de Protecció de Dades, Joan Crespo.
El director de l'Agència de Protecció de Dades, Joan Crespo. Altaveu

El registre de clients que hauran de fer els restaurants a partir d’ara és una de les noves mesures per intentar controlar l’expansió del coronavirus decretada pel Govern. I, també, és de les que més dubtes ha generat. En aquest sentit, des de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) s’ha alertat que els negocis hauran de tractar curosament aquesta informació i, sobretot, evitar que es puguin filtrar a tercers. L’ens, però, també indica que no hauria de ser necessari donar el número de passaport o document d’identitat.

Entre la nova tongada de mesures anunciades per Govern, aquesta afecta específicament els restaurants. A diferència dels bars, podran atendre clients. Però únicament entre les dotze del migdia i les quatre de la tarda i les set del vespre i les dotze de la nit. I amb una condició: hauran de portar un registre de tots ells per poder fer seguiment en cas que es detectin contagis al local.

La mesura ha generat incertesa i dubtes al sector. I també entre la població. No són pocs els qui, via xarxes socials, han avisat del risc que suposa de vulnerar la legislació sobre dades personals. Per això, via Twitter, l’APDA ha llançat un avís.

“La recollida de dades per part dels restauradors només pot respondre a finalitzats sanitàries”, alerta l’ens. A banda, adverteix que “malgrat que no siguin els responsables de les dades”, els gestors dels establiments “hauran de garantir les mesures de seguretat i confidencialitat necessàries per impedir l’accés de tercers”.

En una piulada posterior, a resposta del dubte plantejat directament per usuari, l’agència admet que haver d’ensenyar el passaport o altre document d’identitat “es tracta d’una dada excessiva a la finalitat perseguida”. Per això, apunta, “s’ha recomanat a les entitats responsables que no se n’exigeixi la recollida als restauradors”.

 

Comentaris (4)

Trending