Els anuncis per importar cotxes de segona mà indignen els concessionaris del país

El sector alerta que molts dels vehicles oferts tenen una antiguitat considerable i demanen que el filtre per decidir si se’ls matricula o no vagi més enllà de l’etiqueta energètica

Clients en un concessionari de vehicles.
Clients en un concessionari de vehicles. ARXIU

Els concessionaris de venda de vehicles treuen, últimament, foc pels queixals. Sobretot quan veuen les ofertes que, sigui a xarxes socials sigui a webs especialitzades, hi ha de cotxes de segona mà. En molts casos troben turismes amb matrícula estrangera, sobretot espanyola, però amb l’opció de fer la importació cap a Andorra. I això, lamenten, malgrat l’antiguitat, consideren, excessiva. Per això, reclamen a Govern que es busqui algun requisit més que no pas únicament l’etiqueta energètica com a filtre per permetre o no la seva arribada al país.

Fa temps, la barrera clau que decidia si es podia o no matricular un vehicle de segona mà era l’edat. Els anys que feia des de la seva fabricació. Això va canviar el 2014, amb una modificació del Codi de circulació. Llavors es va posar com a filtre la classificació d’eficiència energètica. S’autoritzava qualsevol cotxe que tingués el número immediatament inferior a l’actual. Ara mateix, la que preval és l’Euro 6 i, per tant, qualsevol turisme amb Euro 5 pot entrar.

En alguns casos, apunten, hi ha ofertes de vehicles de més de cinc anys o gairebé deu i més de 100.000 quilòmetres, i els anuncis deixen clara la voluntat de ser venuts al Principat

Des del sector s’alerta que això ha acabat provocant un increment important de matriculacions de vehicles importats. I, a més, hi ha enuig pel fet que alguns d’ells tenen força antiguitat. Fins i tot, expliquen, a webs especialitzades es posen anuncis on s’especifica que el cotxe es pot matricular a Andorra. “Són concessionaris de fora però que es publiciten aquí i la voluntat es vendre’ls al país”, explica el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa.  

Des del sector ja s’accepta que la gent pugui anar fora buscant “cotxes de quilòmetres zero” o de “dos o tres anys”. Admeten que, en aquest àmbit, l’oferta dins del Principat és reduïda. Lamenten, però, que en molts casos el que acaba arribant al país són vehicles de característiques molt diferents. “Es contraproduent que es pugui comprar cotxes a fora de més de cinc anys i 100.000 quilòmetres. No sé si és el desig que tenim per al nostre parc mòbil”, comenta.

En alguns casos els cotxes arriben a tenir encara més antiguitat. El problema és que amb l’Euro 5, poden entrar. I Sansa recorda que, en principi, el salt de l’Euro 6 a la 7 no es preveu fins al 2025. Per tant, els pròxims anys, encara es mantindria aquesta opció. “Fins llavors es permetrà?”, es pregunta, tot posant en relleu, a més, que es tracta d’una situació que contrasta amb el missatge que, oficialment, es vol enviar amb mesures com ara el Pla Engega.

“Si fem un programa d’ajudes però després permetem això, que entrenin vehicles que són més contaminants, quin parc mòbil volem realment?”, es demana. I és que, alerta, això pot fer perdre tot el que es guanya amb la partida de l’Engega. “El que arreglem per una banda en matèria d’emissions de diòxid de carboni, ho espatllem per l’altra”, alerta.

Per això, des del sector s’entén que caldria avaluar la situació i buscar alguna altra barrera, més enllà de l’etiqueta energètica. Al seu entendre, “caldria una mica més, algun criteri o requisit més que fes de filtre”, comenta. En aquest sentit, confia que ara, amb l’aprovació del futur Codi de circulació, que dirigeix moltes normatives a reglaments, es pot presentar una oportunitat per posar fil a l’agulla i resoldre el que, a l’entendre del sector no deixa de ser una certa contradicció.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending