Andorra Telecom veu com s’enfonsen els ingressos per itinerància per culpa del coronavirus

La societat ha vist com en el primer trimestre, que inclou tot just 18 dies de la crisi sanitària, la pèrdua de recaptació per roaming ha estat propera als dos milions i es té clar que a l’abril i al maig va desaparèixer gairebé totalment

Les oficines d'Andorra Telecom. ANDORRA TELECOM

Les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus també impactaran de forma clara Andorra Telecom, l’empresa pública que més pressupost (i més beneficis) té. A banda de les reduccions de tarifes que es van impulsar com a mesura d’ajuda als negocis afectats pel tancament obligatori forçat en els pitjors moments de l’emergència sanitària, les grans pèrdues es tindran en els ingressos per itinerància. Per ara, ja hi ha una primera dada: només al març la reducció va ser d’1,7 milions en comparació a l’any passat.

Malgrat que fa temps que es té present que aquesta situació canviarà, el ‘roaming’ -el que es cobra als visitants per l’us dels seus telèfons mòbils quan estant al país, tant per trucades com per connexió a internet- és un dels principals trossos del pastís d’Andorra Telecom. L’any passat, sense anar més lluny, va suposar l’entrada a les arques de la societat de 30,5 milions d’euros. Enguany, s’havia pressupostat una xifra inferior, tot just 27,79 que, ja es té clar, difícilment s’assolirà.

L’any passat, la companyia va cobrar 30,5 milions per l’ús del telèfon per part dels visitants; enguany preveia 27,8 i ja sap que quedarà molt per sota

I és que el coronavirus va fer que des de l’esclat de la crisi sanitària, el 13 de març, fins a inicis de juny, no arribessin turistes al país. I, des del juny, la xifra de visitants hagi estat molt per sota de la que seria habitual. I sense turistes, no hi ha itinerància. I, per tant, no hi ha ingressos.

La liquidació del primer trimestre, document enviat per la companyia al Consell General i al qual ha tingut accés Altaveu, ja dona una primera idea del cop que suposarà la falta de turistes. A 31 de març, s’havien cobrat 8,7 milions d’euros per roaming. En el document, s’indica que la xifra estaria lleugerament per sota del que es preveia recaptar, uns 135.000 euros menys. La realitat, però, és que tot fa pensar que sense la Covid-19 pel mig, els ingressos anaven camí, almenys a finals de març, a ser molt millors als estimats. De fet, fonts consultades admeten que podrien haver superat els 10,4 registrats els tres primers mesos del 2019.

És a dir, el coronavirus va frenar els ingressos per itinerància en 8,7 milions, 1,7 menys que el mateix període de l’any anterior. I això seria l’impacte només al març, amb 18 dies de tancament del país. La companya ha de tancar ara la liquidació del segon trimestre, on la lògica apunta a una desaparició gairebé total, almenys durant abril i maig, dels ingressos per aquest concepte i una reducció significativa al juny.

Pel que fa als ingressos globals, Andorra Telecom va tancar el primer trimestre de l’any, i els primers dies de la crisi del coronavirus, amb uns ingressos lleugerament per sobre dels 23 milions. En global, es tracta d’una recaptació que queda un 1,6% per sota del que s’havia previst per aquest període.