Els allotjaments turístics tanquen un Nadal positiu malgrat l’impacte d’Òmicron

Els hotels han tingut una ocupació mitjana del 80%, malgrat lamentar l’efecte en la facturació de la por de molts clients a dinar o sopar als establiments, metre que els apartaments han arribat a situar-se entre el 85 i el 95%

El vestíbul de l'hotel Plaza, a Andorra la Vella.
El vestíbul de l'hotel Plaza, a Andorra la Vella.

El sector turístic tanca el període de Nadal, un dels més importants de l’any, amb satisfacció. La sensació a hotels i apartaments és que, si bé és cert que l’arribada de la variant Òmicron ha acabat afectant les dades d’ocupació, ho ha fet de forma relativament moderada. S’ha pogut treballar amb un volum de clients importants. Això sí, es lamenta, pel que fa als establiments hotelers, que el que sí que s’ha perdut és facturació pel que fa a l’hora dels àpats.

En línies generals, es considera que el període de festes es pot veure de forma positiva, malgrat que la nova soca del coronavirus, no es pot negar, ha acabat afectant. Des de la Unió Hotelera s’ha xifrat en un 77,19% l’ocupació de la setmana passada amb el pic del 86,9% les nits de dissabte i diumenge.

El sector confia que, malgrat la situació de la pandèmia, el volum de clients continuï sent important durant les pròximes setmanes, tot i que amb moltes reserves de darrera hora

En global, la mitjana d’aquests dies s’ha situat en un 79,62%. Des de la patronal, el seu director, Jordi Pujol, ha recordat que “abans de festes teníem previsions d’estar sobre el 83%”. Per tant, s’admet que s’ha quedat lleugerament per sota del que s’esperava, especialment per les anul·lacions que es van tenir d’ara al cap de setmana de Nadal. Posteriorment, “la de Cap d’Any i la de Reis han sigut força correctes”. Es destaca especialment que “les xifres són similars gairebé a les d’abans de la pandèmia”.

L’altra patronal també veu el got mig ple. “S’ha treballat bé”, apunta Meritxell Cassi, directora d’Autèntics Hotels. De fet, apunta, s’ha tingut “feina ingent” perquè ha calgut gestionar anul·lacions però també noves reserves. Des de l’entitat es xifra entre el 80 i el 85% l’índex d’ocupació assolit. Amb un però.

I aquest és el fet que “la facturació l’hem vist disminuïda perquè molta gent tenia por a fer els àpats a l’hotel”. Per tant, tot just es contractava l’allotjament i l’esmorzar. A banda, nits com les de Cap d’Any s’ha notat també una considerable davallada dels clients que sopaven a l’establiment. Això, evidentment, sumat a les pèrdues de les celebracions nadalenques de les empreses.

Encara més positiu és el balanç que es fa des dels apartaments turístics. Aquests establiments haurien tancat Nadal amb una ocupació mitjana entre el 85 i el 95%. Així ho explica Álex Ruiz, president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT). “Hem complert les expectatives. Cert que hem tingut alguna anul·lació, però menys que als hotels perquè la gent sap que a un apartament està més aïllada”, ha comentat. A banda, destaca que “ho hem assolit a preus prepandèmia o, fins i tot, superiors”.

De cara a les pròximes setmanes, i malgrat l’elevat nombre de contagis, es confia a mantenir un bon nivell de clients. Cassi avança que, igual que a l’estiu, “es treballa molt amb la darrera hora”, cosa que “abans hagués semblat impossible en aquesta època”. Això sí, s’entén que entre setmana “costarà més perquè els mercats internacionals han caigut per les restriccions”.

També hi ha optimisme entre els apartaments. “Crec que podrem fer un gener prepandèmic, amb mitjanes de 80 o 85% d’ocupació”, apunta Ruiz. Tot i això, sí que admet que hi ha un punt que els provoca certs problemes: les baixes de personal contagiat. “Els que queden han de fer més hores per arribar a tot i això repercuteix en el servei”, indica.

Comentaris

Trending