L’alimentació i els carburants confirmen la reducció de l’IPC al juny

La inflació s’ha situat en el 4,4% i es confirma la moderació després que a principis d'any toqués sostre arribat al 7,5%

Sortidors de carburant.
Sortidors de carburant. ARXIU

Els preus continuen moderant-se, això sí lentament. El juny ha acabat amb una inflació del 4,4% gràcies a la petita disminució de dos productes que es van disparar l’any passat amb l’esclat de la guerra a Ucraïna com són els aliments i els carburants. Precisament, aquest darrer impacta directament en el transport de mercaderies i també en l’alimentació.

L’Índex de Preus al Consum va tocar sostre a inicis d’any amb un 7,5%. Des d’aleshores, a poc a poc la inflació s’ha anat moderant fins a arribat al 4,4% del juny. Aquest dilluns el departament d’Estadística ha publicat la dada definitiva que coincideix amb la de l’indicador avançat que va donar a principis de mes. Els dos grups que han contribuït  a la disminució de l’IPC són el transport i els aliments.

Precisament, el transport està directament relacionat amb la moderació del preu dels carburants, que si ho comparem amb el juny del 2022 estaven desbocats. En aquest sentit, al juny la caiguda ha estat de dos punts i cinc dècimes, Evidentment, que l’energia també està directament relacionada amb els aliments i les begudes no alcohòliques. En aquest cas, la caiguda ha estat només d’un punt percentual, a causa, principalment, de la disminució dels preus de la fruita, els llegums i verdures i la llet, formatge i ous, quan en el mateix mes de l’any passat eren dels productes que havien crescut considerablement. Per la seva part, el que ha fet augmentar la inflació han estat els béns i serveis diversos amb l’increment de l’1,6% per culpa de l’encariment de les assegurances.

D’altra banda, la inflació subjacent, és a dir, sense tenir en compte l’energia i els productes frescos s’ha situat en el 6,3%, és a dir un 1,9% per sobre de l’IPC registrat.Si comparem la situació amb els països veïns s’observa que la inflació a Andorra està una dècima per sota de la de França (4,5%), però molt per sobre de la d’Espanya que ha tancat el juny amb un Índex de Preus al Consum de l’1,9%.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending