5.500 empreses s’han beneficiat dels ajuts d’Andorra Telecom i 3.400, dels de FEDA

El Govern refusa la llei del PS amb mesures pels autònoms perquè considera que algunes mancances ja s’han solucionat i altres de les propostes són “excessives”

Comentaris

Un instant d'una sessió al Consell General.
Un instant d'una sessió al Consell General.

Prop de 5.500 empreses s’han beneficiat de les mesures d’ajuda, com ara l’ajornament de les factures, impulsades per Andorra Telecom durant la crisi del coronavirus. Unes 3.400 també haurien sol·licitat aquest suport a FEDA. Així ho ha explicat Govern en el criteri que ha emès a la proposició de llei del PS que volia modificar la segona Llei òmnibus. Des de l’executiu es considera que no s’ha de donar suport al text, ja que les seves propostes o bé ja s’han solucionat o bé no són equilibrades.

Des del gabinet s’ha emès el criteri, previ a la votació al ple de la cambra de la presa en consideració del text. Queda clar, però, que la llei serà refusada per la majoria, ja que l’opinió del Govern és “desfavorable”. El text es dedica a refusar una per una les diferents mesures proposades des del grup socialdemòcrata, com ara la indicada en l’article 7, que establia la “reducció i garantia de subministraments bàsics” per als autònoms.

L'executiu considera que l'ampliació de les carències en hipoteques i préstecs proposat pel PS sembla "excessiu" i no respon al principi de "corresponsabilitat"

Des de l’executiu es considera que aquesta mesura és innecessària, ja que “aquestes pràctiques es duen a terme”, com ara amb descomptes en el preu de l’electricitat i les telecomunicacions, així com el fet de facilitar ajornar fins a dotze mesos el pagament de factures. D’aquesta possibilitat s’estarien beneficiant fins a 5.477 empreses, entre les quals molts autònoms, pel que fa a Andorra Telecom i 3.357 clients amb relació a FEDA.

El criteri considera innecessari aprovar la proposició de llei. Per un costat, es considera que molts dels problemes que pretén resoldre, com ara la incompatibilitat entre percebre la prestació pels autònoms i gaudir d’una reducció o suspensió de la quota a la CASS, ja s’han solucionat amb la recent modificació de la segona Llei òmnibus que va tramitar el Govern i que es va aprovar fa uns dies al Consell General.

Pel que fa a altres propostes del PS, com ara l’ampliació de les carències en els préstecs o hipoteques es considera que la mesura seria “excessiva”. Així, s’apunta que “el Govern té la responsabilitat de desenvolupar mesures raonables i ponderades basades en el precepte de la corresponsabilitat”. En canvi, es defensa que ja hi ha opcions en aquest sentit, com les carències ja aprovades amb la Llei òmnibus i també el conveni amb el sector financer que permet “seguint criteris validats internacionalment, ampliar aquestes carències a altres casuístiques”.

En definitiva, el Govern entén que la llei dels socialdemòcrates “no aporta elements significatius que hagin de ser presos en consideració”. Algun, remarquen, “ja es van introduir en la modificació de la Llei votada el 25 de maig”. Altres, “no cal que siguin desenvolupats per via legislativa” i, els darrers, “no respecten el principi de corresponsabilitat i de ponderació que ha de guiar l’acció política de les institucions del país”.

Comentaris

Trending