Delicada situació financera a Govern

La caiguda d’ingressos porta l’executiu a aplicar una dràstica retallada de despeses fins a final d’any per mirar de poder pagar almenys allò que ja està compromès

-
-
El darrer ‘pressupost Cinca’ haurà estat un fiasco. La previsió d’ingressos que contemplen els comptes per aquest 2019 no es compliran ni en el millor dels casos. Fins al punt que hores d’ara en tots els departaments governamentals s’hi està passant la tisora de manera dràstica. No hi ha diners suficients per pagar allò que es pot arribar a haver de gastar des d’ara i fins a final d’any i, per tant, l’executiu ha començat a fer retallades molt profundes per intentar poder abonar almenys aquells béns i serveis ja percebuts i, també, aquelles partides ja compromeses.

Diverses fonts han confirmat que malgrat que molts exercicis solen tenir una recta final complicada, la situació actual és d’allò més dificultosa. En moltes àrees que tracten directament amb la comptabilitat hi ha “molta desesperació”. I tot plegat pot condicionar, és clar, el pressupost per a l’any vinent. Ara per ara, però, segons que han indicat les fonts, el primer i més urgent és salvar el trimestre que queda d’any com sigui. S’estan fent reserves de partides, que és el mateix que dir que s’està procedint a fer retallades. De forma general, s’està mirant de reduir en un 40% allò que estava previst però no compromès d’ara fins a final d’any per tal de poder afrontar altres despeses que vindran o poden venir. Algunes fonts asseguren que hi haurà una mena de paràlisi atès que poques noves inversions (o cap, fins i tot) es podran fer les properes setmanes.

Els ingressos que s’havien previst per aquest 2019 no s’assoliran ni de bon tros. Les fonts consultades han assegurat que es recaptaran al tomb d'entre 15 i 20 milions d’euros menys del que es va contemplar en el pressupost, malgrat que s'espera que l'IRPF tingui un comportament millor del comptat i així es pugui atenuar la davallada. Amb tot, la situació obliga a analitzar fil per randa totes les partides de tots els departaments. Aquelles disposicions o recursos que estaven assignats i que hores d’ara no s’han usat, s’haurien com bloquejat per destinar-los a d’altres finalitats que puguin sorgir des d’ara i fins a final d’any. La setmana passada ja es van fer alguns bloquejos i durant algun dia no es va poder fer cap liquidació mentre no es procedien a fer les reserves escaients. 

En cas d’urgència, segons les fonts, es procediria fins i tot a no pagar alguns dels proveïdors. De fet, actualment, molts dels subministradors de béns i serveis ja cobren més tard del termini pactat. Però pràcticament ningú no s’atreveix a exigir interessos a l’administració. La situació és complexa però s’espera poder salvar sense fer, segons les fonts, ni massa soroll ni tampoc haver de recórrer a recursos que generin nou endeutament.Problemes amb les targetes de crèdit a Nova York

Encara que no es pot enllaçar en principi de cap manera amb les dificultats financeres de l'administració, però essent cert que al final qualsevol despesa que es fa per compte de la mateixa hi acaba tenint a veure, la delegació andorrana que aquests dies ha fet i fa estada a Nova York en el marc de l'assemblea general anual de l'ONU i els actes paral·lels que s'hi celebren, ha tingut alguna que altra dificultat amb les targetes de crèdit oficials. Fonts properes a l'executiu han confirmat que almenys una de les targetes -de fet, no s'ha aclarit el nombre- hauria quedat inoperativa per haver assolit el límit màxim que tenia assignat. 

Comentaris (19)

Trending