Demòcrates inicia la roda de contactes amb les altres forces polítiques amb “un full en blanc”

La formació assegura que “tot està obert” i que no descarta cap escenari, ni governar en solitari, ni fer-ho amb un Govern de coalició o buscant “pactes asimètrics segons la temàtica”

-
-
Si hi ha full de ruta, aquest està “en blanc”. Demòcrates ho té “tot obert” davant l’inici de la roda de converses amb la resta de formacions polítiques amb l’objectiu de saber quin preu posen la resta de partits per oferir el seu suport, sigui puntual, estable o sota el format que sigui. DA té tots els escenaris sobre la taula sempre, com a formació “més votada i amb més escons”, formi part de qualsevol entesa per assegurar l’estabilitat governamental.

L’executiva demòcrata, ampliada amb tots els electes, s’ha reunit aquest vespre per valorar els resultats i també per analitzar com s’afronten els passos a donar després dels comicis. De fet, aquest dimarts ja hi ha les primeres reunions. Pel matí amb els representants del Partit Socialdemòcrata (PS) i per la tarda amb Liberals d’Andorra (L’A). Es faran reunions, també, amb les altres dues formacions amb representació parlamentària i seguint l’ordre d’importància en quantitat.

Espot es reuneix aquest dimarts, primer, amb representants del PS i, després, per la tarda, amb una delegació liberal; els contactes continuaran amb terceravia i Ciutadans Compromesos

El president del partit, Eric Jover, ha explicat ja en la recta final de la reunió de la direcció demòcrata que s’ha mandatat, com no podia ser d’altra manera, al candidat a cap de Govern, Xavier Espot, per dur a terme la roda de contactes que ja tenia mig compromesa. De fet, Espot ha estat treballant aquests darrers dies amb el full de ruta a seguir. Jover no n’ha revelat ni un borrall. Ni cinc cèntims d’euro. “Full en blanc” ha assegurat el president demòcrata que hi ha afegit que el que pretén el líder de la formació és escoltar. Sense posar cap barrera. 

“Volem deixar-ho tot obert” per tal de poder saber en clar quines “condicions” plantegen les altres opcions en vista a un possible suport. La idea de DA és poder formar el Govern “més estable” possible. A partir d’aquesta premissa, tot hi cap. “Des de possibles entrades a Govern, i per tant la formalització d’un Govern de coalició, fins a pactes asimètrics en funció de la temàtica.” Hi cap tot, ha assegurat Jover. En principi, aquesta primera roda de trobades hauria ser d’exploració. I, després, fer una següent ronda de contactes, potser ja delimitant possibles interlocutors. Això sempre que ja en les primeres trobades “no trobem l’entesa”.

Sindicatura i valoració

DA espera arribar al 2 de maig amb un pacte tancat, el que sigui. Però tenint clar com quedarà configurada, per exemple, la presidència del Consell General, la Sindicatura. Com no podia ser d’una altra manera, el president de la formació ha recordat que la Sindicatura “és un element” de negociació, per la qual cosa, abans de negociar res, ni renuncia ni no renuncia a disposar del síndic o síndica. Jover ha afirmat que hi pot haver formacions que se sentin “còmodes” en segons quins càrrecs institucionals i “agraeixi” oferiments. Tampoc en aquest extrem, però, hi ha res de tancat.

Eric Jover, que ha assegurat que “és normal” que el PS presenti candidat a la investidura, ha afirmat que l’executiva, que la direcció del partit ha fet un balanç positiu dels resultats obtinguts. La lectura del 7-A és que DA ha obtingut “una victòria electoral”. “Aspiràvem o volíem una nova majoria absoluta, i hi hem passat molt a prop. És una victòria política. No hi ha dubte que Demòcrates ha guanyat per tercera vegada seguida” unes eleccions. I no ha entrat a remarcar si les candidatures amb membres del Govern són les que han obtingut pitjors resultats. “Venim de 8 anys de Govern” que suposen un desgast i tot i això, ha remarcat el president del partit, “hem sigut la força més votada i amb més consellers”.

Comentaris (2)

Trending