El secretari general de la FAF i l'adjunta asseguren que la directiva va avalar el lliurament d'informació a la defensa

Els assessors jurídics dels principals implicats en el ‘cas Cautxú’ treuen ferro a l'aportació documental i miren d'aclarir les justificacions que s'han anat oferint

Un cotxe policial en les immediacions de la seu judicial.
Un cotxe policial en les immediacions de la seu judicial. Altaveu
El secretari general de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Tomàs Gea, en arrest domiciliari arran del seu processament en el marc del ‘cas Cautxú’ i la seva adjunta i actualment secretària general en funcions han comparegut per separat a la Batllia durant la jornada matinal per mirar d’aclarir alguns dubtes que havia suscitat el fet que el primer hagués anat aportant, tot i estant empresonats, elements que justificaven com a correcta la seva suposada operativa anòmala. Les declaracions d'aquest dimarts haurien servit perquè s'aclarís que la junta directiva de la federació va autoritzar l'entrega de documentació a Gea a petició de la seva defensa.

Una de les qüestions que grinyola a les defenses, segons fonts properes a la investigació, és que després de dos anys llargs d’investigació encara no s’han analitzat els comptes de la FAF. Les anàlisis que s’han dut a terme en profunditat, segons fonts coneixedores de la investigació, són relatives als comptes personals dels principals implicats en la causa, i especialment de Gea, que els té tots embargats. En canvi, segons les mateixes fonts, no s’ha fet un seguiment detallat dels comptes federatius, que en principi serien els que haurien sofert la presumpta actuació delictiva dels processats. Dos anys després que la Batllia rebés els informes de la UIFAnd -els va rebre l’abril del 2017- encara hi ha molta documentació per analitzar. Gea i la secretària general en funcions han hagut de respondre sobre diverses qüestions, tot complementant l’anterior declaració que un i l’altra ja havien fet en el marc de la mateixa causa.

Gea i la seva substituta en funcions compareixen a la seu judicial per complementar la primera declaració que cadascú va fer ja fa setmanes en el marc de la causa

Segons les fonts consultades, les defenses han justificat que s’haguessin aportat documents per part de Gea pel fet que els advocats defensors dels dos principals processats -l’esmentat Gea i el tresorer de la FAF, José García- tenen la llibertat restringida o privada i per accelerar el procediment van sol·licitar a la junta directiva de l’ens federatiu un seguit d’elements als quals la directiva de la FAF va accedir sense consultar a l'organisme judicial que investiguen l'afer. Les fonts consultades han recordat que s’està investigant anomalies suposades a la federació entre els anys 2012 i 2017 i la policia, en el primer escorcoll a la seu federativa, només hi va comissar documentació dels anys 2018 i 2019. 

Per tant, tots els justificants s’haurien conservat majoritàriament, segons les fonts, a la FAF fins que fa un parell de setmanes es va practicar un nou registre i, ara sí, la policia es va emportar tot el material relatiu als exercicis sota investigació. Tomàs Gea, que ha estat el segon en declarar, i que ho ha fet per espai de poc menys d’una hora i mitja després d’haver arribat a la seu de la Justícia -i haver-ne sortit- en un cotxe policial, hauria hagut de respondre fonamentalment a preguntes relacionades a un petit informe elaborat per la policia i en què els experts del cos en delictes econòmics qüestionaven alguns dels justificants de despeses pagades amb xec o targeta de crèdit.

Les explicacions de Gea haurien contribuït a aclarir alguns conceptes, com també ho hauria fet la secretària general en funcions, que ha arribat a la Batllia passades les 9 i n’ha sortit més enllà de les 11 del matí sense que, a la sortida, s’hagi sabut per on ha passat. En aquest segon cas, el de la secretària general adjunta, hauria fet una declaració més àmplia atès que avui hauria respost a qüestions a les quals es va negar a respondre en la primera declaració feta com a encausada. Llavors va al·legar que no estava al corrent del dossier. Ara ja hauria estudiat més a fons el cas i hauria pogut aclarir alguns detalls.

Els nous interrogatoris s’han fet a petició de la fiscalia que com la batlle instructora veu una nuvolosa en tot plegat malgrat que encara falta documentació per analitzar

Caldrà veure fins a quin punt les explicacions hauran convençut el ministeri fiscal, que és qui va sol·licitar les noves compareixences i que aquest matí ha arribat quan les declaracions davant la batlle Maria Àngels Moreno ja havien començat. De les manifestacions judicials de l’executiva federativa n’hauria quedat clar una vegada més el paper preeminent que exercia Gea. Així ha justificat les visites setmanals que va estar fent a la presó: per no aturar el normal funcionament, tant com és pogués, de la FAF.

La secretària general en funcions hauria estat una de les transmissores d’informació a les defenses d’alguns dels principals implicats. I especialment de Gea. Segons les fonts coneixedores de la investigació i de les declaracions avui efectuades, la fiscalia i, en menor mesura, la instructora de la causa haurien mostrat el seu malestar pel fet que la federació, havent-se personat en la causa com a perjudicada, hagués facilitat informació. I que les defenses no s’haguessin dirigit a la batlle per demanar que es requerís l’esmentada informació.

Segons les fonts consultades, les defenses haurien demanat formalment la documentació que necessitaven per justificar les actuacions dels seus patrocinats a la junta directiva per tal d’accelerar el cas vist que hi havia dues persones empresonades i el procediment judicial hauria estat molt més lent. Malgrat que aquesta no ha estat la clau de volta de les declaracions, sí que ha estat un dels elements que s’ha posat sobre la taula durant les noves compareixences.

Llibertat denegada a García

També s’hauria sabut durant la jornada d’aquest dimarts que la instructora ha denegat la petició de llibertat formulada per José García. El tresorer hauria al·legat que ha desaparegut el risc de fugida -està disposat a quedar-se en permanència al Principat- i que no hi ha risc de destrucció de proves atès que la policia ja va escorcollar el seu domicili i es va endur tota la documentació relacionada amb la FAF i amb les empreses que gestionava o havia gestionat. Tot i això, la Batllia considera que hi ha encara elements pendents d’analitzar i que no escau l’alliberament del directiu de la federació.

A les defenses els sobta, segons fonts judicials, que no s'hagin analitzat detalladament els comptes federatius i, en canvi, sí que s'hagin estudiat fil per randa els dels processats

Justament, entre la documentació que cal que s’analitzi hi ha tota aquella que la policia va comissar en l’escorcoll del domicili del tresorer i que fins la setmana passada continuava en un calaix precintada i en espera de ser revisada. De fet, no és l’única informació que encara ha de passar el filtre corresponent. La investigació principal de la causa s’ha centrat en l’anàlisi parcial de comptes a partir de la declaració de sospita feta per una entitat bancària del país i l’informe posterior realitzat per la UIFAnd, que va ser qui va fer arribar la situació a les autoritats judicials.

Hores d’ara encara resta pendent que la Batllia -en aquest cas, la instructora inicial- es pronunciï sobre els incidents de nul·litat -en va realitzar un la federació en tan què persona jurídica i un altre un grup de treballadors investigats en el marc de la causa- plantejats en relació amb els quatre clubs que al seu dia van demanar -i van obtenir- poder tenir accés a la causa considerant-se també perjudicats per l’operativa dels processats. La FAF i alguns dels seus integrants creu que no se’ls ha causat cap perjudici i que no haurien de poder ser actors civils.

Etiquetes

Comentaris

Trending