‘d’Acord’ reclama a Escaldes una major implicació de Govern i comuns per potenciar la vall del Madriu

La candidatura social-liberal lamenta la manca de coordinació i recursos que es destinen “a una joia de valor incalculable” la gestió de la qual “no s’ha fet prou bé”

-
-
Els candidats de ‘d’Acord’ d’Escaldes-Engordany lamenten que no s’hagi invertit prou en la vall del Madriu-Perafita-Claror i reclamen la implicació conjunta dels quatre comuns concernits -Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany- i del Govern per posar en valor aquest patrimoni, “aquesta joia de valor incalculable”, i “cuidar-lo per nosaltres pel futur i també pels nostres visitants”. Així ho han exposat aquest diumenge al matí a la porta d’entrada a la vall des de la carretera de la Plana, a Escaldes-Engordany.

La cap de llista de ‘d’Acord’ a la territorial escaldenca, Rosa Gili, ha qualificat de “fantàstica” la vall, “per la qual no s’han fet prou coses”, ha lamentat. En aquest sentit, ha exposat que pel pla de gestió d’aquesta s’hi inverteixen uns 30.000 euros anuals, mentre que d’altres inversions, com la que representa el Cirque du Soleil ronda els tres milions, “una inversió que un cop s’acaba ja no en queda res, en canvi això ho tenim per sempre i ho hem de cuidar i no s’ha fet prou bé”

Rosa Gili demana a les corporacions parroquial que no s'oposin a la participació de l'executiu perquè "la idea és posar-ho en valor i no pas treure cap poder a ningú"

Així, ha demanat la implicació dels quatre comuns i del Govern per revisar totalment el pla i “una dedicació a la mida del que és aquesta vall tan fantàstica que tenim aquí al país”. En aquest punt, Gili ha defensat que el Govern “hi ha de ser per la part de cultura però també hi pot ser per altres àmbits, per exemple la fauna i la flora, o l’agricultura que ha d’haver-hi al Madriu”. “Volem que hi siguin i tinguin pes en les decisions, s’hi inverteixi”, ja que com s’ha fet fins ara “ho hem disgregat una mica i al final no acaba de funcionar del tot”. D’aquesta manera, la candidata escaldenca opina que “els quatre comuns no tenen perquè oposar-se” a la participació del Govern, doncs “la idea és posar-ho en valor, no és treure cap poder a ningú”. Es tracta de treballar i dotar de mitjans, “i el Govern té recursos humans i econòmics que no tenen els comuns”, ha sentenciat, afegint que “hi ha moltíssimes coses a fer”.

En aquest darrer punt, el número dos de la llista territorial, Marc Magallón, ha comentat, després de recordar que ja fa 15 anys des de la declaració de la vall del Madriu-Perafita-Claror com a patrimoni de la humanitat, que una de les principals inquietuds dels cortalans és l’accés. Així mateix, ha defensat que des de les corporacions comunals i el Govern es dissenyin “ajudes al finançament” perquè els privats puguin reconstruir els habitacles que hi tenen, “que per manca de manteniment estan en un estat precari”. D’aquesta manera, demanen que els privats també tinguin ajudes, igual que s’està fent amb els béns públics, com són els orris, la reparació dels quals compta amb subvencions a parts iguals entre el Ministeri de Cultura i els comuns, perquè “puguin explotar aquestes zones en bé d’aquest turisme que vindrà i sempre sent respectuosos amb l’entorn i la natura”, ha explicat Magallón. El candidat escaldenc també ha valorat que la vall “és un reclam turístic molt important per a turisme de natura, mediambiental, “que venen a buscar pau i tranquil·litat”, i “pel molt turisme de senderisme que s’està posant de moda a Europa”.

Comentaris

Trending